Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2020, 7:21
Čas čítania 1:00
Tímea Krauszová

Vedci hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by ochotne ležali 5 dní v posteli. Pomôžeš tak astronautkám vo vesmíre

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Nie je to však také jednoduché, ako si myslíš.

Ideálna ponuka nielen pre tých, ktorí ešte stále snívajú o kariére astronauta. Portál IFL Science informuje o famóznej možnosti pre všetkých vytrvalých odvážlivcov, ktorí sa dobrovoľne nechajú 5 dní testovať a skúmať pri tom, ako ležia v posteli. Doslova.

Zažiješ stav beztiaže so všetkými komplikáciami

Európska vesmírna agentúra (European Space Agency) hľadá 20 dobrovoľníčok k novej štúdii o vplyve dlhodobého stavu beztiaže na ženské zdravie. Po dobu piatich dní budú musieť ležať v suchom ponornom kúpeli: predstav si niečo medzi posteľou a obrovskou vaňou. Vo svojej podstate ide o vodnú posteľ, ktorá vytvára takmer rovnaké podmienky beztiaže, aké zažíva astronaut vo vesmíre.

Zatiaľ neexistuje výskum, ktorý by sa venoval len ženám. Práve to chcú vedci napraviť, ich cieľom je zistiť, do akej miery ovplyvňuje ženské zdravie dlhodobý pobyt vo vesmíre.

Ak si myslíš, že miluješ spánok a v pohode dokážeš prežiť bez pohybu 5 dní, musíme ťa sklamať. Tento experiment nebude vôbec jednoduchý. Astronauti preukázateľne trpia, predovšetkým prichádzajú o kostnú hmotu a svaly, zažívajú však aj ťažkosti so zrakom, do mozgu sa im nahrnú tekutiny a vo všeobecnosti sa ich zdravotný stav zhoršuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia