Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2020, 16:35
Čas čítania 0:50
Viktor Kniš

Slovenskí extrémisti zneužili choré deti na politický boj. Bez povolenia použili cudzie video, ktorým útočili na demonštrantov

NEWS
Uložiť Uložené

Internetom sa šíri video od extrémistov, ktorí bez poovolenia použili materiál, kde odborník hovorí o ADHD, aby zaútočili na protifašistických demonštrantov.

Sociálnymi sieťami sa šíri video, ktorého autormi sú iniciatívy stojace za extrémistickou politickou stranou kandidujúcou do parlamentných volieb.

Autori v nej v snahe zosmiešniť účastníkov protestov proti Kotlebovcom bez povolenia použili časti videa z českého portálu Šance dětem. Ide konkrétne o pasáže, kde odborník Michal Goetz hovorí o syndróme ADHD. Ten sa veľmi dôrazne v oficiálnej tlačovej správe vyhradzuje voči tejto zavádzajúcej kompilácii a podnikne aj právne kroky. 

Odporúčané
Člen extrémistickej ĽSNS na Najvyššom súde zakričal „na stráž“. Súd ho uznal vinným za prejavovanie sympatií k  Hlinkovej garde Člen extrémistickej ĽSNS na Najvyššom súde zakričal „na stráž“. Súd ho uznal vinným za prejavovanie sympatií k Hlinkovej garde 27. januára 2020, 14:46

Autor videa šíri nepravdivé informácie o tom, že demonštranti trpia syndrómom ADHD a klamlivo ukazujú, že na ich videu spolupracoval aj etablovaný český odborník. Vo videu sú použité zábery z protifašistickej demonštrácie v Nitre a cieľom je diskreditovať tých, ktorí sa zúčastňujú predvolebných aktivít ĽSNS, aby vyjadrili svoj názor. 

„Vo štvrtok popoludní nás prostredníctvom facebookového kanála oslovilo niekoľko čitateľov zo Slovenska. Upozornili nás, že sa na slovenskom webe vyskytujú časti nášho videa zneužité miestnymi extrémistami na politický boj. V reakcii na to sme na celú situáciu upozornili zákaznícke oddelenie Facebooku,“ opisuje v oficiálnom vyhlásení Štěpán Jindra, projektový manažér portálu Šance dětem. Video sa najprv podarilo zablokovať, v súčasnosti sa opäť šíri sociálnymi sieťami. 

Časť videa vystrihnutá z videa Šance Dětem použitá bez povolenia autora na účely útočenia na demonštrantov za pomoci odborníka. Ten sa od takého použitia dištancuje a podnikne právne kroky.
Časť videa vystrihnutá z videa Šance Dětem použitá bez povolenia autora na účely útočenia na demonštrantov za pomoci odborníka. Ten sa od takého použitia dištancuje a podnikne právne kroky. Zdroj: Milan Uhrík/FB

Slovenskí extrémisti zneužili choré deti na politický boj. Bez povolenia použili cudzie video, ktorým útočili na demonštrantov
Domov
Zdieľať
Diskusia