Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2020, 18:50
Čas čítania 0:48
Matej Krajčovič

Budeme si autá odomykať iPhonom? Apple pracuje na funkcii CarKey

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Technológia NFC ale dnes v autách nie je príliš rozšírená.

V novej beta verzii operačného systému iOS 13.4 pre iPhony sa objavila funkcia, ktorá by mohla umožňovať odomykanie automobilov prostredníctvom iPhonu alebo hodiniek Apple Watch.

9to5mac si všimol zmienky o funkcii CarKey, ktorá podľa systémových súborov poslúži práve na tieto činnosti. 

Apple pracuje na funkcii CarKey, vďaka ktorej by si svoje auto mohol odomykať priložením iPhonu alebo hodiniek
Zdroj: Apple.com

Telefón alebo hodinky by malo stačiť priložiť ku kľučke na dverách aj bez toho, aby si mobil musel odomknúť odtlačkom prsta alebo cez Face ID. Všetko by dokonca malo fungovať aj keď sú zariadenia úplne vybité. 

Problémom je však to, že by všetko malo fungovať cez NFC, podobne ako platenie v obchodoch prostredníctvom Apple Pay. NFC kľúče však používa iba zlomok automobilov. Jedným z úzkeho zoznamu je napríklad nový Hyundai Sonata, ktorý sa však v Európe ani nepredáva. Bezkľúčové odomykanie a štartovanie obvykle pracuje na iných frekvenciách a má aj dlhší dosah.

Odporúčané
Čínsky koronavírus môže ohroziť výrobu nového iPhonu Čínsky koronavírus môže ohroziť výrobu nového iPhonu 29. januára 2020, 17:44

Apple sa tak zrejme snaží skôr o vytvorenie platformy, ku ktorej by sa neskôr mali výrobcovia automobilov postupne pridávať.

Digitálny klúč k autu by sa ukladal v systémovej aplikácii Wallet a mal by si aj možnosť nadiaľku ho požičať rodine alebo priateľom. Už teraz je však niektoré autá možné odomykať cez špeciálne mobilné aplikácie, prostredníctvom internetu a dátového pripojenia. Platí to napríklad pre Teslu, nemecké prémiové značky, ale aj Škodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia