Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2020, 9:58
Čas čítania 1:38
Viktor Kniš

Predsedníčka senátu Ružena Sabová považuje online prenos „minúta po minúte“ za nezákonný. Médiám hrozí vysoká pokuta

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Médiám nevysvetlila, akým spôsobom majú postupovať, preto denníky zatiaľ nebudú informovať v takom intenzívnom tempe, ako tomu bolo doteraz.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová po začiatku 8. dňa hlavného pojednávania upozornila médiá, že textový online prenos „minúta po minúte“ považuje za nezákonný. Upozorňuje, že súd môže v prípade porušenia zákona udeliť médiám pokutu. Následne Sabová napomenula a verejne vyzvala reportéra Plus 1 deň, aby predstúpil pred senát.

Nahlas prečítala aj vety z jeho včerajšej živej reportáže, ktoré považuje za neúctive voči súdu, procesným stranám a obžalovaným.

Odporúčané
5 najdôležitejších momentov zo siedmeho dňa megaprocesu s Kočnerom: Vrah Marček môže očakávať zníženie trestu za priznanie 5 najdôležitejších momentov zo siedmeho dňa megaprocesu s Kočnerom: Vrah Marček môže očakávať zníženie trestu za priznanie 3. februára 2020, 19:56

Nezákonné, ale nevysvetlené 

Sabová médiám nevysvetlila, akým spôsobom majú postupovať, preto denníky zatiaľ nebudú informovať v takom intenzívnom tempe, ako tomu bolo doteraz. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu novinárom povedala, že sa Sabová nechce k situácii týkajúcej sa nezákonnosti prenosu „minúta po minúte“ vyjadrovať. 

Je otázne, v akej frekvencii budú môcť slovenské denníky opisovať, čo sa v pojednávacej miestnosti deje, či budú môcť písať, ako sa procesné strany tvária, ako sa chovajú a ako reagujú. Nie je zrejmé, či je problémom, že novinári v živých reportážach často používajú citácie a tým pádom odhaľujú svedecké výpovede. Problémom môže byť opisný štýl, kvôli ktorému sa do textov dostávajú aj subjektívne názory redaktorov. 

Do úvahy prichádza aj možnosť, že sudkyni prekáža len spôsob, akým o procese s Kočnerom a spol. informuje denník Plus 1 deň. 

Zákaz zhotovovať vizuálny záznam

Zároveň predseníčka senátu zakázala fotografom a kameramanom zhotovovať videozáznam z budovy Justičnej akadémie. Od dnešného dňa budeme zverejňovať len fotografie, ktoré vznikli pred utorkovým zákazom. 

Zákaz pravdepodobne súvisí aj so skutočnosťou, že niektoré média počas januára zverejnili tváre prokurátorov a členov senátu vrátane predsedníčky Sabovej, čo je zo zákona zakázané. 

Vylúčená verejnosť

Po porade senátu museli novinári opustiť pojednávaciu miestnosť, pretože dnes vypovedajú znalci z odboru psychológie a psychiatrie. V tejto súvislosti právny zástupca Zsuzsovej požiadal o vylúčenie verejnosti, pretože budú pred súdom prezentované aj osobné údaje Kočnerovej volavky.  

Médiá sa presunuli do miestnosti pre novinárov a čakajú, kým vypovedajú znalci v súvislosti s psychologickým posudkom Zsuzsovej. Zatiaľ nie je zrejmé, či budú môcť byť médiá prítomné v pojednávacej miestnosti počas výpovedí znalcov z odboru psychológie a psychiatrie k posudkom ďalších obžalovaných.

Senát vylúčením verejnosti vyhovel návrhu obhajcu Štefana Neszméryho. Žiadal vylúčiť verejnosť z dôvodu ochrany osobných údajov a pre smernicu GDPR. Neskôr návrh argumentoval aj intenzitou informovania médií o Alene Zs. „Média plošne, masívne a detailne informujú o jej zdravotnom stave, a to napriek tomu, že platí prezumpcia neviny,“ uviedla sudkyňa Sabová vo svojom zdôvodnení.


Proti vylúčeniu verejnosti argumentoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Poukázal na to, že smernica GDPR sa neuplatňuje v trestnom konaní. „Je bežnou zaužívanou a dlhoročnou praxou, že sa verejnosť nevylučuje,“ skonštatoval.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová považuje online prenos „minúta po minúte“ za nezákonný. Médiám hrozí vysoká pokuta
Zdroj: TASR - Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia