Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 11:30
Čas čítania 7:09
Dávid Jackanič Adam Novosad

Dnes ubehlo 10 rokov od smrti legendárneho Paľa Demitru. Hokej tu ide dole kopcom, musím mu pomôcť, sľúbil krátko pred tragédiou

Dnes ubehlo 10 rokov od smrti legendárneho Paľa Demitru. Hokej tu ide dole kopcom, musím mu pomôcť, sľúbil krátko pred tragédiou
Zdroj: TASR/František Iván
ŠPORT HOKEJ NHL
Uložiť Uložené

Nebyť nešťastnej leteckej tragédie spred desiatich rokov, možno by dnes Pavol Demitra vychovával mladé talenty.

Pavol Demitra patril medzi najlepších hokejistov slovenskej histórie. Nebyť jeho tragickej smrti pri havárii lietadla v Rusku v roku 2011, dnes by určite pomáhal vychovávať talenty vo svojej rodnej Dubnici nad Váhom či v neďalekom Trenčíne.

Tak sa vyjadroval krátko po ukončení reprezentačnej kariéry, s ktorou sa rozlúčil na domácom šampionáte v Bratislave a Košiciach v roku 2011.

Nezabudnuteľné momenty Pavla Demitru.
Nezabudnuteľné momenty Pavla Demitru. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Nateraz poslednú medailu na majstrovstvách sveta naši hokejisti získali len necelý rok po smrti Pavla Demitru. Striebro z Helsínk z roku 2012 venovali práve jemu. Kapitán Zdeno Chára preberal ocenenie v drese Pavla Demitru s pamätným číslom 38. 

Ani zďaleka to nebola jediná spomienka, ktorú Slovensko zosnulému hokejistovi venovalo. V Dubnici nad Váhom dodnes žiaci chodia na základnú školu pomenovanú po Demitrovi, pričom trenčianska Dukla po svojom odchovancovi pomenovala svoj hokejový štadión. Záverečnou bodkou bol vznik filmu 38 – Filmová pocta hokejovej legende. 

Hokej u nás ide dole kopcom, musím mu pomôcť„Chcem sa venovať svojej rodine, deťom a verím, že jedného dňa sa na svoje deti pôjdem pozrieť na takéto podobné podujatie. Budem rád pomáhať hokeju na Slovensku, Dukle Trenčín. Ten hokej ide u nás strašne dole kopcom, čo ukazujú výsledky reprezentácie do 18 aj 20 rokov,“ hovoril Demitra v jednom z posledných rozhovorov pred smrťou, ktorý poskytol pre Hospodárske noviny.

Krátko pred smrťou mal Demitra vo svojej budúcnosti jasno. Reprezentačný dres po neúspešnom šampionáte v Bratislave a Košiciach zavesil na klinec, pretože sa chcel sústrediť najmä na rodinu a odohrať záverečnú sezónu vo svojom klube.

„Chcem si hlavne oddýchnuť, venovať sa rodine a pripraviť sa ešte na jednu sezónu na klubovej úrovni v Jaroslavli a potom sa uvidí, čo bude ďalej,“ vysvetľoval Demitra. Aj keď už nehral v NHL, stále dokázal dominovať medzi najproduktívnejšími hráčmi v KHL. V sezóne 2010 nasúkal súperom 18 gólov a zaknihoval 43 asistencií v 54 zápasoch, pričom v 18 zápasoch play-off pridal 6 gólov a 15 asistencií. V Rusku slovenského matadora milovali.

Zdeno Chára na MS 2012.
Zdeno Chára na MS 2012. Zdroj: TASR/Pavol Neubauer

My ti teraz pri príležitosti 10. výročia tragického úmrtia Pavla Demitru prinášame 10 nezabudnuteľných momentov, ktoré zadefinovali jeho hokejovú kariéru.

Nejde však len o famózne výkony v zápasoch, v ktorých predvádzal úctyhodné kľučky, prihrávky aj góly, ale Pavol Demitra zanechal na hokejovej mape obrovskú stopu aj mimo ľadovej plochy.

Najlepšie o tom svedčí fakt, že Demitra v sezóne 1999/2000 získal Lady Byng Memorial Trophy, ktorá sa na základe hlasovania udeľuje najslušnejšiemu hráčovi celej NHL. V minulosti ju síce získal slovensko-kanadský hokejista Stan Mikita, ale v modernej histórii sa nenašiel žiadny iný Slovák, ktorý by preukázal rovnaký charakter ako Demitra.

1. Zabudnutý na drafte

Demitra odohral v NHL 847 zápasov, v ktorých nazbieral 768 bodov. Ide o vynikajúcu štatistiku, no všetko mohlo byť úplne inak. V roku 1993 sa konal každoročný draft nováčikov do NHL. O Demitrovi sa hovorilo, že patrí medzi desiatich najlepších korčuliarov z Európy v drafte. Preto sa očakávalo, že by mohol byť vybraný relatívne skoro.

Po viac ako sedemhodinovom čakaní sa nahnevaný Demitra rozhodol opustiť štadión. Zdalo sa, že na neho zabudli. Nakoniec si ho v 7. kole vybrala z 227. miesta Ottawa Senators. Podľa knihy Demitra: 38 svojmu agentovi Richovi Winterovi stihol tesne po tom, čo si ho vybrala Ottawa, povedať: „Všetkým, čo ma nechali tak dlho čakať, ukážem, že sa mýlili.“ A jeho bodové štatistiky mu dali len a len za pravdu.

2. Jedna prihrávka za 500-tisíc dolárov

Hral sa posledný zápas základnej časti sezóny 1998/1999. Demitra vedel, že ak získa 90. bod v sezóne, dostane odmenu 500-tisíc amerických dolárov.

Zápas bol takmer na konci, keď sa Demitra blížil k opustenej bráne súpera, na ľavej strane mal svojho spoluhráča Scotta Younga a pred nimi stál už len jeden obranca a za ním opustená brána. Young by si gólom zabezpečil prémiu 300-tisíc dolárov. Demitra sa rozhodol prihrať svojmu spoluhráčovi, no jeho strelu zblokoval český obranca súpera Jaroslav Modrý.

Prémiu teda nezískal nikto. Na otázku novinárov, prečo prihrával Youngovi, odpovedal jednoznačne: „Potreboval gól,“ povedal vtedy pre agentúru AP. Tento krok medzi fanúšikmi vyvolal ošiaľ, a tak sa zástupcovia klubu nakoniec rozhodli vyjsť obom v ústrety a vyplatili sľúbené bonusy obidvom hráčom.

Sebeckosť nebola Demitrovi vlastná, vďaka čomu mu na konto v roku 2000 pribudla aj individuálna trofej Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča so zmyslom pre fair play.

10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov.
10 najpamätnejších momentov Pavla Demitru. Skoro ho zabudli draftovať, potom kúzlil v NHL i v reprezentácii, dnes by mal 45 rokov. Zdroj: AP Photo/Mary Butkus
Odporúčané
Kvôli leteckej tragédii tímu Lokomotiv sa už nikdy nemalo hrať 7. septembra, KHL sľub porušila, dnes sú na programe 4 zápasy Kvôli leteckej tragédii tímu Lokomotiv sa už nikdy nemalo hrať 7. septembra, KHL sľub porušila, dnes sú na programe 4 zápasy 7. septembra 2019, 15:51

3. Slovenský útok alias Slovak pack v St. Louis Blues

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 77812 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto hrával s Pavlom Demitrom v pamätnom útoku St. Louis Blues.
  • Ako Demitra oklamal českého brankára Vokouna.
  • Prečo hral Demitra aj ďalší naši hráči z NHL v domácej lige v sezóne 2004/2005.
  • Prečo bol Pavol Demitra s celým tímom sklamaný po olympiáde vo Vancouveri.
  • Ako sa Pavol Demitra dojemne lúčil s reprezentáciou po MS v roku 2011 v Bratislave, nevediac, že jeho život ukončí tragická letecká havária.
Domov
Zdieľať
Diskusia