Tieto koláčiky je nemožné nemilovať. Sladučké, prevoňané škoricou a s krémovou polevou navrchu. Skús našu fitness verziu z tvarohového cesta.
Vôňa škorice k jeseni skrátka patrí. Pripravili sme si recept na tie najškoricovejšie koláčiky - osie hniezda. Tie klasické vyžadujú pomerne zdĺhavú prípravu a kysnutie cesta. Samozrejme nejaké bielkoviny by si medzi múkou, cukrom a maslom hľadal márne. Preto sme sa ich rozhodli pripraviť z tvarohového cesta, s ktorým sa skvele pracuje. Do náplne sme použili ghee - o niečo lepšiu verziu masla, no kokosový olej poslúži rovnako dobre. Klasickú polevu z cukru sme zamenili za krémovú tvarohovú, ktorá s troškou citrónovej kôry chutí absolútne skvele.
INGREDIENCIE
na cesto
200g celozrnnej špaldovej múky
250g jemného tvarohu
30g kokosového oleja
1 ČL kypriaceho prášku
50ml vody
sladidlo podľa chuti (stačí troška stévie, náplň je dostatočne sladká)
na náplň
50g trstinového/kokosového cukru
40g ghee/kokosového oleja
2 ČL škorice
1 žĺtok na potretie
na polevu
100g jemného tvarohu
troška citrónovej kôry
sladidlo podľa chuti (stèvia)
mlieko na zriedenie
POSTUP
Všetky suroviny na cesto zmiešame (vodu prilievame nakoniec, podľa konzistencie). Vypracujeme tuhé cesto, ktoré dáme na chvíľu do chladničky. Cesto rozvaľkáme natenko na pomúčenej doske/podložke do obdĺžnika. Potrieme ho tekutým kokosovým olejom alebo ghee. Posypeme ho cukrom zmiešaným so škoricou a zavinieme. Zavinuté cesto nakrájame ostrým nožom na 1,5-2cm slimáky. Pred pečením ich potrieme žĺtkom (najmä po bokoch) a pečieme ich pri teplote 180°C 20 minút. Pred podávaním ich pokvapkáme polevou. Tú si pripravíme vymiešaním tvarohu s kôrou, sladidlom a mliekom podľa konzistencie. Hniezda chutia najlepšie ešte teplé.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 hniezdo, vyjde nám ich 15)
Kalórie: 122
Bielkoviny: 4g
Sacharidy: 15g
Tuky: 5g
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.