Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2016, 16:58
Čas čítania 0:00
PetraDam

Každý mesiac nás otravuje PMS. Tipy, ako sa nedurdiť, nezabiť frajera a nezomrieť od prežratosti

ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Hormonálna rozkolísanosť sa dá ukočírovať.

Vedela si, že všetky bolestivé a frustrujúce symptómy, ktoré si spájame so svojou periódou sú len dôsledkom hormonálnej nerovnováhy v tele? Možno si myslíš, že kŕče, náladovosť alebo neodolateľná chuť na mastný kebab vedľa tvojho domu sú nevyhnutnou súčasťou toho, čomu sa hovorí PMS (predmenštruačný syndróm). Toto sú však prejavy hormonálnej nerovnováhy, ktorými sa tvoje telo snaží naznačiť, aby si mu venovala pozornosť. Nasledujúce rady sú skvelým návodom, ako vyrovnať hormonálnu rozkolísanosť a vyhnúť sa príznakom, ako je nafukovanie, bolesti hlavy, úzkosť, podráždenie, precitlivelosť pŕs alebo záchvaty žravosti, kedy "zošrotuješ" XXL karamelovú Milku pre celú rodinu.

Každý mesiac nás otravuje PMS. Tipy, ako sa nedurdiť, nezabiť frajera a nezomrieť od prežratosti
Zdroj: unsplash.com

Nechaj pôsobiť teplo

Niektoré ženy milujú horúcu vaňu alebo sa celé zababušia s horúcou šálkou čaju, či čokolády, keď cítia, že prichádzajú ich dni. Priloženie horúceho vankúšika na tvoje brucho, alebo iné miesta v tele, kde cítiš bolesť, je veľmi efektívnym riešením zmiernenia bolesti. Keď sa snažíš zahriať svoje telo, určite sa neodporúča cpať sa studenými šalátmi zo surovej zeleniny, pretože tá vyžaduje viac energie na strávenie. Aj studené nápoje či zmrzlina môžu vyvolať stagnáciu a zhoršiť bolesť pôsobením ,,chladu" v tele. Ak sa už tomu nedá vyhnúť, aspoň si po studenej alebo surovej strave daj šálku horúcej vody, pretože ohrieva slezinu a žalúdok a podporuje trávenie. Ak máš rada čaj, vyskúšaj ten so zázvorom a citrónom. Zázvor vyživuje, zohrieva a zlepšuje trávenie.

Každý mesiac nás otravuje PMS. Tipy, ako sa nedurdiť, nezabiť frajera a nezomrieť od prežratosti
Zdroj: unsplash.com

Čaro čínskej medicíny

Čínske bylinkové receptúry, ako napríklad zmes Jia Wei Xiao Yao San (voľne dostupná v obchodoch aj na internete), obsahujú rastlinu Dang Gui, ktorá je známa vyrovnávaním hormonálnej nerovnováhy, najmä estrogénu, vďaka čomu sa eliminuje náladovosť.

Jedz viac listovej zeleniny

Snaž sa jesť brokolicu, kapustu, ružičkový kel, ale vo varenom stave. Znie to ako zlý zážitok zo školskej jedálne, ale táto listová zelenina robí divy, keď ju zahrnieš do svojho jedálnička týždeň pred začatím menštruácie. Jedná sa totiž o jedlo bohaté na výživu, ktoré obsahuje veľké množstvo B vitamínov, ktoré upravujú rovnováhu hormónov a enzýmy, ktoré pomáhajú v detoxikácii pečene. Pečeň je hlavným orgánom pre detoxikáciu (ktorá zahŕňa elimináciu estrogénu, ktorý je produkovaný tvojím telom v priebehu menštruačného cyklu).

Každý mesiac nás otravuje PMS. Tipy, ako sa nedurdiť, nezabiť frajera a nezomrieť od prežratosti
Zdroj: unsplash.com

Nájdi si nejakú relaxačnú aktivitu

Stres je jednou z hlavných príčin nerovnováhy v našich telách. Keď sa vystresuješ, i keď niečím malým, ako je výmena názorov s kolegom či priateľom, tvoje telo sa správa, ako by si bola v skutočnom fyzickom ohrození. Tvoje nadobličky pumpujú stresový hormón kortizol. Vzhľadom k tomu, že nadobličky taktiež produkujú a regulujú reprodukčné hormóny, estrogén, progesterón a testosterón, ktoré v priebehu cyklu kolíšu, stres môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, ktorá PMS zhoršuje. Najlepšie odbúravače stresu sú cvičenie, orgazmus a akupunktúra. Všetky tri fungujú, ale priznajme si to: orgazmy sú rozhodne tie najpríjemnejšie! Cvičenie uvoľňuje šťastné hormóny endorfíny, čo je dôvod, prečo sa cítiš po tréningu tak dobre. Ale orgazmus (či už s partnerom alebo samostatne), je vedecky dokázané, že pôsobí ako chemický uvoľňovač ​​tela. Prenikni do aspektov svojho života, ktoré ti spôsobujú stres a nájdi si činnosť alebo praktiku, ktorá ti najlepšie vyhovuje a pomáha ti relaxovať. Možno je to jóga, maľovanie alebo čítanie knihy. Nakoniec, nájdenie rovnováhy vo svojom živote ti pomôže cítiť rovnováhu vo svojom tele. Oceán bude mať vždy príliv a odliv, ale ako povedal Jon Kabat-Zinn: ,,Vlny zastaviť nemôžeš, ale môžeš sa naučiť surfovať."

Ako zvládaš svoje nálady každý mesiac ty? Máš nejaký vlastný tip, ktorý ti pomáha prežiť bolesti či pocit nekonečného hladu? Napíš nám do komentárov.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia