Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2019, 11:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Od januára už možno na niektorých pumpách svoje auto nenatankuješ! Natural 95 má nahradiť benzín s označením E10

TECH
Uložiť Uložené

Dôvodom na zmenu je tlak na výrobu čoraz ekologickejších palív. Majitelia starších áut ale budú mať problémy.

S nástupom elektromobilov a tlakom na čoraz prísnejšie ekologické limity je čoraz jasnejšie, že už o niekoľko rokov si nové auto s bežným spaľovacím alebo naftovým motorom jednoducho nekúpiš. 

Ak si však myslíš, že to svoje súčasné budeš môcť ešte bez problémov používať až do konca jeho životného cyklu, možno sa veľmi mýliš. 

Pravda upozorňuje, že už od 1. januára 2020 sa na Slovensku bude môcť predávať iba benzín s označením E10, ktorý obsahuje vyššie percento bioetanolu, približne 7,4 až 7,9 %. Natural 95 (označený ako E5), ktorý väčšina benzových automobilov tankuje dnes, zo stojanov zmizne.

Odporúčané
26 elektromobilov, ktoré si na Slovensku môžeš objednať už dnes. Niektoré stoja menej než 20-tisíc eur 26 elektromobilov, ktoré si na Slovensku môžeš objednať už dnes. Niektoré stoja menej než 20-tisíc eur 5. októbra 2019, 11:13

Pre vozidlá spĺňajúce emisnú normu EURO 4 by to nemal byť problém, až na to, že nový benzín s vyššou prímesou biopalív by mal byť o pár centov na liter drahší

Staršie autá ale môžu mať problémy a pokiaľ tvoj motor nie je na nový benzín stavaný, môže sa jeho tankovanie skončiť poškodením výfukových ventilov, tesnení či hadíc, cituje Pravda z magazínu Petrol.cz.

Od januára už možno svoje auto nenatankuješ! Natural 95 má nahradiť benzín s označením E10
Od januára už možno svoje auto nenatankuješ! Natural 95 má nahradiť benzín s označením E10 Zdroj: TASR / Pavel Neubauer

Podrobnosti o tom, či je tvoje auto na benzín E10 pripravené alebo nie, nájdeš napríklad v zozname od Európskej asociácie výrobcov automobilov

Už rýchly pohľad naznačí, že zmeny naštvú aj majiteľov stále relatívne bežných áut na našich cestách. Mimo hry bude napríklad 1,3-litrová Škoda Felícia vyrábaná do roku 2001, ale aj VW Golf 1,6 FSI a Audi A4 2,0 FSI z roku 2004.  

Pri Toyote sa do problémov dostaneš aj s dvojlitrovým Avensisom vyrábaným do roku 2008

Od januára už možno svoje auto nenatankuješ! Natural 95 má nahradiť benzín s označením E10
Od januára už možno svoje auto nenatankuješ! Natural 95 má nahradiť benzín s označením E10 Zdroj: VW.com

Ak sa dozvieš, že tvoje auto nový benzín nezvládne, jedno riešenie ako ho natankovať aj po 1. januári 2020 ešte stále zostane. Na čerpačke ale budeš musieť siahnuť po drahšom 100-oktánovom Naturale (E5)

Domov
Zdieľať
Diskusia