Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2017, 14:55
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Nespokojní fanúšikovia Justice League spisujú petíciu. Dožadujú sa zverejnenia pôvodného zostrihu Zacka Snydera

FILMY A SERIÁLY JUSTICE LEAGUE
Uložiť Uložené

Organizátori považujú dvojhodinovú stopáž za neúctu k Snyderovi aj k fanúšikom.

Justice League je v kinách, na svete už máme aj pomerne spoľahlivé ohlasy aj prvé záznamy z tržieb. A čo si budeme hovoriť, veľká sláva to nie je ani na jednom z týchto frontov. Táto komiksovka sa skrátka príliš nepodarila (naša recenzia tu) a tržby sú tiež jasným dôkazom, že vo Warner Bros. tentokrát oslavovať rozhodne nebudú. Niet sa čomu čudovať. Produkciu sprevádzali mnohé problémy, angažoval sa Joss Whedon a jeho dotáčky ešte viac navýšili celkový rozpočet.

K tomu prišiel od štúdia príkaz, že film nesmie presiahnuť dve hodiny. Zvláštne rozhodnutie, keď uvážime, že Justice League malo patrične predstaviť hneď tri nové postavy - Cyborga (Ray Fisher), Flasha (Ezra Miller) a Aquamana (Jason Momoa), sformovať Ligu, predstaviť záporáka a jeho motivácie, zvládnuť návrat Supermana a všetko zavŕšiť osudovým súbojom. Nemusíte byť práve majstri matematiky, aby vám vyšlo, že za dve hodiny sa toto všetko nedá adekvátne stihnúť.

Nespokojní fanúšikovia Justice League spisujú petíciu. Dožadujú sa zverejnenia pôvodného zostrihu Zacka Snydera
Zdroj: Warner Bros.

 

Podobný pocit ale majú aj samotní fanúšikovia DC univerza. Tí dokonca spustili petíciu a od štúdia sa dožadujú uvoľnenia pôvodného strihu Zacka Snydera, teda verzie bez zásahov Jossa Whedona. Viacerí z nich totiž výsledný rozpačitý dojem dávajú za vinu práve jemu. Whedon údajne zmenil tón filmu, zoškrtal celé scény, nakrútil úplne nový záver a prisypal aj niekoľko humorných hlášok a scén. Ťažko povedať, čo všetko Whedon zmenil či upravil, ale pod spomínanú petíciu sa podpísalo už viac ako 60 000 ľudí. Okrem Snyderovej verzie sa fanúšikovia dožadujú aj pôvodnej hudby od Junkie XL. Vo vyhlásení sa píše:

Odporúčané
Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) 25. marca 2021, 14:30

„Justice League je vyvrcholením mimozemského príbehu a začiatkom novej kapitoly v DCEU. Fanúšikovia čakali roky, kým ostatní čakali dekády na film, ktorý konečne dorazil na strieborné plátna. Dvojhodinová stopáž je neúctivá voči vízii Zacka Snydera a voči fanúšikom, ktorí čakali viac než rok (od BvS), aby videli záver tohto príbehu.“

Je otázkou, nakoľko by hypotetické uvedenie Snyderovej verzie pomohlo a či by sme sa skutočne dočkali kvalitnej snímky. Akú má však petícia vôbec šancu, že dosiahne svoj cieľ? Na prvý pohľad sa zdá, že nie úplne malú. Rozšírené verzie vyšli aj pre Snyderove snímky Watchmen či Batman v Superman. Obe boli hodnotené výrazne lepšie než ich kinoverzie, tak prečo by to malo byť v prípade Justice League iné? Samotný Snyder sa vyjadril, že Justice League ešte nevidel, avšak podľa zmluvy rozhodne má právo vytvoriť prípadný Director's Cut.

Nespokojní fanúšikovia Justice League spisujú petíciu. Dožadujú sa zverejnenia pôvodného zostrihu Zacka Snydera
Zdroj: Warner Bros.

Problém je skôr v tom, že žiadna "verzia Zacka Snydera" neexistuje. Justice League je totiž úplne iný prípad než Watchmen či Sucker Punch, kde sa predĺžená verzia vyrábala súbežne s kinoverziou. Tým, že Snyder odstúpil od dokončovacích prác na snímke, tak stratil aj potrebný čas na vytvorenie doplňujúcej stopáže a nemohol tak svoju verziu dokončiť. Tých niekoľko scén, ktoré nakrútil, by navyše potrebovalo dopracovať na efektoch a je veľmi otázne, či by sa Warner Bros. chcelo utopiť ďalšie milióny na predĺženú verziu, ktorá by nezarobila ani len náklady za úpravu efektov.

Odporúčané
Recenzia: Snyderov Justice League je lepší film ako kinoverzia. Navyše sa končí úžasným epilógom a novými akčnými scénami Recenzia: Snyderov Justice League je lepší film ako kinoverzia. Navyše sa končí úžasným epilógom a novými akčnými scénami 19. marca 2021, 13:09

Navyše, Zack Snyder nenaznačil možnosť, že by sa k Justice League chcel v budúcnosti vrátiť. Sám podotkol, že Whedonovi odovzdal kompletne celý projekt a bol ochotný akceptovať akékoľvek zmeny. Momentálne má tiež na stole iné projekty, napríklad vojnovú drámu The Last Photograph, takže nie je pravdepodobné, že bude chcieť s Justice League ešte strácať čas. Za zmienku stojí aj fakt, že Joss Whedon z výslednej podoby snímky tiež nie je nadšený a viac-menej sa od Justice League dištancoval.

Nespokojní fanúšikovia Justice League spisujú petíciu. Dožadujú sa zverejnenia pôvodného zostrihu Zacka Snydera
Zdroj: Warner Bros.

Samozrejme, nie je vylúčené, že sa "nejakej" rozšírenej verzie napokon predsa len dočkáme. Fanúšikovia sa však musia zmieriť s tým, že táto verzia nebude žiadnou pôvodnou víziou Zacka Snydera. Je tiež možné, že sa na internete postupne objaví viacero Snyderových scén, ktoré sa nedostali do finálneho strihu, ale to je tak všetko. Na vzniku rozšírenej verzie (nie to ešte nejakého Ultimate Cut) evidentne nemá záujem ani Snyder ani Whedon, tým menej Warner Bros., pre ktoré by podobný krok znamenal len ďalšie zbytočné výdavky. Aký je váš názor? Páčila sa vám kinoverzia Justice League alebo ju považujete skôr za nedokončený polotovar?

Nespokojní fanúšikovia Justice League spisujú petíciu. Dožadujú sa zverejnenia pôvodného zostrihu Zacka Snydera
Zdroj: Warner Bros.
Domov
Zdieľať
Diskusia