Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2019, 15:18
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Za telefón v ruke môžeš dostať až dvojnásobnú pokutu, cyklisti už môžu beztrestne nafúkať: Schválili nový zákon o cestnej premávke

NEWS
Uložiť Uložené

Nový zákon sa týka cyklistov, kolobežkárov aj vodičov automobilov.

Poslanci schválili nový zákon o cestnej premávke. Pribudla nám nová ročná diaľničná známka, zmenili sa pravidlá pre cyklistov, kolobežkárov aj vodičov automobilov.  Veľkou zmenou sú zdvojnásobené pokuty za používanie mobilu za volantom. Informovali o tom Aktuality.

Nová diaľničná známka

Poslanci schválili zavedenie 365-dňovej diaľničnej známky, ktorú sme ti nedávno spomínali. Stojí rovnako ako klasická ročná známka, ale platiť bude 365 dní od jej nákupu.

Odporúčané
Konečne sa oplatí kupovať si diaľničnú známku na jeseň či v zime: Po novom bude platiť 365 dní a nie iba do 31. januára Konečne sa oplatí kupovať si diaľničnú známku na jeseň či v zime: Po novom bude platiť 365 dní a nie iba do 31. januára 8. októbra 2019, 21:04

Za držanie telefónu dostaneš pokutu, za promile v krvi na bicykli už nie

Handsfree telefonovanie za volantom môžeš využívať naďalej, ale držanie mobilu sa ti už naozaj neoplatí. Po novom môžeš dostať pokutu až 100€. Zákaz sa týka všetkých telekomunikačných či audiovizuálnych zariadení, takže ti odporúčame GPS spustiť skôr, ako sa vydáš na cesty.

Ak preferuješ bicykel, po novom ti môžu namerať do 0,5 promile v krvi bez nejakých problémov. Platí to pre cyklistické chodníky a v obci. Kolobežkárov nový zákon oficiálne zaradil medzi nemotorové vozidlá, takže už sa nemôžu riadiť pravidlami pre chodcov.

Za telefón v ruke môžeš dostať až dvojnásobnú pokutu, cyklisti už môžu beztrestne nafúkať: Schválili nový zákon o cestnej premávke
Zdroj: Unsplash / Damir Kopezhan

Ďalšie zmeny

Pre autíčkarov je dôležitá aj zmena pri parkovaní na chodníku. Budeš môcť parkovať len na chodníku „priľahlom k ceste,“ navyše, zipsovať budeš musieť aj pri zbiehaní cestných pruhov.

Pozitívnou zmenou je, že ľudia  s ťažkým zdravotným postihnutím získajú inteligentné parkovacie preukazy. Pomôžu im pri vyhľadávaní parkovacích miest, ktoré sú pre nich vyhradené. Mali by uľahčiť aj kontrolu a zabezpečiť, že tieto miesta budú naozaj dostupné pre tých, ktorí to potrebujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia