Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. októbra 2019, 9:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Takto znie najhlučnejší vták na svete, keď machruje pred samičkami

NEWS
Uložiť Uložené

Najnovšia štúdia dokázala, že tento vták žijúci v amazonských pralesoch je najhlučnejším na svete.

V severnej časti amazonských pralesov žije špeciálny druh bielych vtákov, ktoré sú oficiálne najhlučnejšími na svete. Potvrdila to aktuálna štúdia, ktorú zverejnil magazín Current Biology. Zvuk, ktorý vydáva, dosahuje hlasitosť až 125,4 decibelov, čo nie je ďaleko od hlasitosti výstrelu zo zbrane. Určite je však tento brazílsky vták hlasnejší ako rockový koncert. 

Odporúčané
Kakadu, ktorého v Austrálii päťkrát postrelili, sa opäť učí lietať. Ak nájdu vinníka, hrozí mu 5 rokov väzenia Kakadu, ktorého v Austrálii päťkrát postrelili, sa opäť učí lietať. Ak nájdu vinníka, hrozí mu 5 rokov väzenia 10. októbra 2019, 21:44

Zvuk sa v skutočnosti ani nepodobá spevu, skôr výkrikom, ktoré miestami pripomínajú robotický tón. Vedcom sa tak podarilo nájsť nový druh najhlučnejších vtákov, keďže doteraztitul držala tzv. piha. Tá však dosahovala „len“ 119 decibelov. 

Taktiež sa podarilo prísť na to, čo je dôvodom rekordne vysokej hlasitosti bielych amazonských vtákov. Mužské pokolenie týmto spôsobom vábi opačné pohlavie s cieľom zaujať. V niektorých prípadoch však malo ísť len o komunikáciu na veľké vzdialenosti. Na záver  si môžeš zvuky vypočuť, odporúča sa však nastaviť si slúchadla na nižšiu hlasitosť. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia