Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2019, 12:29
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V Poľsku prijímajú kontroverzný zákon o sexe. Gynekológovi napríklad hrozí väzenie, ak podpíše 17-ročnej žene antikoncepciu

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Ak novelu zákona príjmu, hrozí obrovský chaos.

Naši severní susedia chcú prijať novelu zákona, ktorá spôsobí obrovský chaos v oblasti sexu a sexuálnej výchovy. V krátkosti – každému, kto propaguje alebo schvaľuje styk ľudí, ktorí majú menej ako 18 rokov, hrozí väzenie. Každý prípad bude zvažovať prokuratúra a neskôr súd. Pritom to je v Poľsku podobne ako na Slovensku, legálny je sex tínedžerov od 15 rokov. Kontroverznú novelu si všimol Denník N, ten sa odvoláva na viaceré tamojšie médiá ako Rzeczpospolita či onel.pl.

Ľudia protestujú proti zákonu, ktorý útočí na sexuálnu výchovu pred budovou parlamentu vo Varšave 16. októbra 2019.

V Poľsku prijímajú kontroverzný zákon o sexe. Gynekológovi napríklad hrozí väzenie, ak podpíše 17-ročnej žene antikoncepciu
Zdroj: AP Photo/Czarek Sokolowski

Návrh zákona sa do parlamentu dostal vďaka petícii, ktorú podpísalo 260-tisíc ľudí. Trest za porušenie zákona môže byť až 5 rokov vo väzení. Čo ale vlastne zákon hovorí? Je tak zle napísaný, že do väzenia môže ísť prakticky ktokoľvek. Vrátane učiteľa, ktorý prednáša sexuálnu výchovu či gynekológa, ktorý predpíše mladistvej antikoncepciu.

Zámer novely je pritom bojovať proti pedofílii a zneužívaniu detí. Niektorí sa obávajú, že zákon bude mať absolútne iný efekt a bude diskriminovať LGBT komunitu či učiteľov.  Podľa odborníkov ešte nie je isté, či zákon prejde. Poľsko patrí medzi konzervatívnejšie krajiny, potvrdzuje to nedávna minulosť. Politici sa napríklad snažili sprísniť zákaz interupcií v roku 2016.

Domov
Zdieľať
Diskusia