Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2019, 10:10
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V Slovenskom raji zmizol takmer celý les a ani zďaleka to nie je jediný prípad. Na vine je podľa odborníkov nenásytnosť

NEWS PRÍRODA
Uložiť Uložené

Pohľad, z ktorého bolia oči aj srdce.

Na slovenskú prírodu sme hrdí. Je to bohatstvo, ktoré nám môžu mnohí závidieť. Krásne hory, lúky a kopce sa za desaťročia stali vyhľadávanou turistickou atrakciou. O to smutnejšie je, že si to, čo máme, nevážime a humpľujeme, čo sa dá. Markíza priniesla krátku reportáž, v ktorej sa venuje výrubu lesov v Slovenskom raji.

A pohľad to je viac než hrozivý.  Bývalý lesník porovnáva fotografiu z roku 2005 s dneškom. Kedysi zalesnené kopce, dnes už len pár stromov. A tie tam ostali tiež len preto, že sú ekonomicky nevýhodné. Smrekovce vraj momentálne nik nechce, nedajú sa predať. Tak ich tam nechali.

Odborníci vinia štát, že toto dovolil. Úradníci sa vraj prizerajú, ako lesy miznú. Markíza zašla do obce Hranovnice a situácia sa dá označiť ako exemplárny prípad. Nie je to však ani zďaleka jediná obec, ktorá má takýto problém. Po celom Slovensku miznú lesa a ostávajú planiny.

Odporúčané
Spomínaš si na kampaň My sme les? Štátna firma prišla s protireklamou Spomínaš si na kampaň My sme les? Štátna firma prišla s protireklamou 16. októbra 2018, 13:24

Na problémy s výrubom pravidelne upozorňuje organizácia My sme les. „Sme ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa zastavila devastácia národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku. Sme zhrození z bezohľadnej ťažby dreva, ktorá v nich prebieha. Sme znepokojení z prístupu štátnych orgánov, ktorý ich ohrozuje. Sme ľudia, ktorí milujú lesy a chcú ich chrániť aj pre budúce generácie,“ píšu na svojom Facebooku. Slovenským lesom môžeš pomôcť aj ty, všetko dôležité sa dozvieš na ich stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia