Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2019, 14:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slováci môžu postúpiť na EURO 2020, aj keď skončia v skupine tretí. Cesta vedie cez inú súťaž

ŠPORT EURO 2020 SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Obľúbené slovenské kvalifikačné kalkulačky prinášajú zaujímavú možnosť.

Jesenný záver kvalifikácie na európsky šampionát v roku 2020 je plný napätia. Situácia v „slovenskej“ skupine E je nastavená tak, že z piatich mužstiev môžu stále postúpiť až štyri. Ako Chorváti a Slováci, tak aj Walesania i Maďari. Mimo hry je len Azerbajdžan. Našich futbalistov čakajú ešte posledné dva duely s rovnakou dôležitosťou. Vonku Chorvátsko a doma Azerbajdžan. Samozrejme, potrebujeme víťaziť.

Avšak, po remíze s ostrovným tímom v Trnave už fanúšikovia hromžili, že je po postupe a nejaký ten bod nám bude mimoriadne chýbať. Ak by aj Slovensko skončilo v skupine tretie, stále je tu šanca sa na vysnívané podujatie prebojovať. Cesta vedie cez Ligu národov.

Odporúčané
S Walesom sme po solídnom výkone remizovali 1:1 a skomplikovali sme si postup na ME 2020 S Walesom sme po solídnom výkone remizovali 1:1 a skomplikovali sme si postup na ME 2020 10. októbra 2019, 22:38

Prvý ročník novej súťaže je už za nami, jeho víťazom sa stalo Portugalsko. Naši v ňom zviedli boje proti Ukrajine i Českej republike. Žiaľ, skončili sme poslední. Ale toto nás teraz nezaujíma. Kľúčovým mesiacom pre postup na EURO 2020 môže byť pre Slovensko aj marec 2020. Prečo?

Momentálne je stále predčasné predpovedať, kto a ako postúpi. Slovensko môže vo svojej skupine skončiť stále prvé aj predposledné. Zoberme si teraz scenár, že by naši reprezentanti okupovali tretie miesto za Chorvátskom a Walesom. Je to koniec nádejám? Nemusí byť.

Akonáhle skončí riadna kvalifikácia na EURO 2020, začne sa s prípravou Play-off Ligy národov. Na šampionáte bude miesto celkovo pre 24 krajín. 20 z nich postúpi priamo cez jednotlivé skupiny (všetci títo účastníci budú už v novembri známi). Avšak, 4 miesta zostanú voľné. O ne sa pobijú zo skupín nepostupujúce najlepšie mužstvá.

Sú 4 skupiny - A, B, C a D (od najkvalitnejších mužstiev po tie slabšie). Takto vyzerajú

Slováci môžu postúpiť na EURO 2020, aj keď skončia tretí. Cesta vedie cez inú súťaž
Slováci môžu postúpiť na EURO 2020, aj keď skončia tretí. Cesta vedie cez inú súťaž Zdroj: wikipedia.org

Z každej z vyššie uvedených tabuliek sa vyberie spolu 16 tímov a tie vytvoria ďalšie štyri 4-členné skupiny. Pôjde o reprezentácie, ktoré nepostúpia cez priamu kvalifikáciu, ale so svojimi ziskami (body, góly,...) sa dostanú na požadovanú priečku v jednotlivej tabuľke. Ak by sme sa na to pozerali z dnešného pohľadu, skupiny by vyzerali takto:

Skupina A - Švajčiarsko, Island, XY

Skupina B - Bosna a Hercegovina, Wales, Severné Írsko, XY

Skupina C - Škótsko, Nórsko, Srbsko, XY

Skupina D - Gruzínsko, Severné Macedónsko, Kosovo a Bielorusko
XY = Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko, v prípade týchto krajín o ich umiestnení do skupiny rozhodne až novembrový žreb. Treba však poznamenať, že takto to vyzerá ešte pred poslednými súbojmi v jednotlivých kvalifikáciách a skladba tímov sa dovtedy veľmi ľahko môže zmeniť.

Ako si teda videl jednotlivé skupiny, z nášho „E“ sa o dodatočný postup budú môcť zrejme pobiť až 2 krajiny. V súčasnosti by to boli Wales a Maďarsko. V prípade nášho neúspechu by sme ich možno nahradili my. Výhodou je, že z B koša zatiaľ postupuje priamo veľa mužstiev, čo nám veľmi vyhovuje.

Na postupových priečkach riadnej kvalifikácie (1. a 2. miesto) sa aktuálne z B koša nachádzajú - Česká republika (2.), Ukrajina (1.), Írsko (1.), Dánsko (2.), Slovensko (2.), Švédsko (2.), Rakúsko (2.), Turecko (1.) a Rusko (2.). Dokopy 9 tímov z 12, čo nám vyhovuje.

 Najjednoduchšie ti to vysvetlí toto video od UEFA

 

Dátumy, ktoré si treba poznačiť do kalendára:
22. 11. 2019:
Žreb European Qualifiers play-off
30. 11. 2019: Žreb UEFA EURO 2020
26. 03. 2020: European Qualifiers play-off semifinále
31. 03. 2020: European Qualifiers play-off finále
01. 04. 2020: Additional final tournament draw if required
12. 06. 2020: Otvárací zápas, Olimpico (Rím)
12. 07. 2020: Finále, Wembley (Londýn)
Anketa:
Postúpia Slováci na EURO 2020?
Áno
Nie
Áno
74 %
1163 Hlasov
Nie
26 %
413 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia