Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2019, 13:10
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pri požiaroch v Bolívii zomreli viac ako 2 milióny zvierat. Oheň pohltil cez 4 milióny hektárov lesa

ZAUJÍMAVOSTI SUCHO ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Názory na vinníka sa líšia.

Divoké požiare majú v Bolívii za následok úmrtie mnohých zvierat, medzi ktoré počítame jaguáre, pumy, lamy, jelene, jazvece a ďalšie. Dokopy ich malo zahynúť viac ako 2 milióny, informuje Bangkok Post.

Po konzultácii s biológmi z Chiquitanie sme dokázali odhadnúť, že v mnohých chránených oblastiach chýba viac ako 2,3 miliónov zvierat,“ povedala profesorka Sandra Quiroga zo Santa Cruz University. Chiquitania je regiónom, ktorého savany boli požiarom úplne zdevastované.

Podľa lokálnych fotografií niektoré suchozemské zvieratá nemali proti požiarom žiadnu šancu (v nižšie priloženom videu môžeš pozorovať tie, ktorým sa utiecť podarilo) a na mieste uhoreli. Dospelým vtákom sa ale zväčša podarilo odletieť do bezpečných zón.

Na videu môžeš vidieť zvieratá utekajúce pred požiarom

Od augusta mal požiar zničiť viac než 4 milióny hektárov miestnych lesov a pasienkov. „Les je úplne spálený a jeho poškodenie je nezvratné. Nikdy sa nevráti do pôvodného stavu,“ prehlásila ďalej profesorka. 

V minulom mesiaci boli do boja proti požiaru nasadené lietadlá, vrtuľníky a zhruba 5 000 hasičov, vojakov a príslušníkov polície. Napriek tomu však neskrotný oheň v Bolívii nedokázali zastaviť.

Ochrancovia životného prostredia z požiarov obviňujú legislatívu uzákonenú za vlády prezidenta Evo Moralesa. Podľa nej je povolené spaľovanie lesov a pasienkov na účel poľnohospodárskej činnosti. Vláda naopak za požiarmi vidí vplyv sucha a vetra.

Odporúčané
Zem horí. Fontánu pred prezidentským palácom aktivisti zakryli červenou plachtou Zem horí. Fontánu pred prezidentským palácom aktivisti zakryli červenou plachtou 30. augusta 2019, 17:40
Domov
Zdieľať
Diskusia