Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019, 11:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Tesla sa pri pokusoch na Nürburgringu pokazila. Video ukazuje, ako okolo nej prefrčí perfektne funkčný Taycan

TECH ELON MUSK PORSCHE TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Nastal už čas súboj Tesly Modelu S vs. Porsche Taycan definitívne uzavrieť?

Tesla a jej inžinieri stále okupujú nemecký Nürburgring. Americkú misiu v pohorí Eifel spustilo vyhlásenie Elona Muska, že Model S na legendárnej 20,81-kilometrovej trati porazí Porsche Taycan a stane sa tak najrýchlejším sériovo vyrábaným elektromobilom na svete. 

Zelené peklo, na ktorom v roku 1976 takmer uhorel Niki Lauda, však dokáže hrýzť aj dnes a pre Teslu zďaleka nejde všetko podľa plánu. 

Model S síce podľa neoficiálnych informácií dokázal atakovať čas 7 minút 23 sekúnd (Taycan urobil oficiálnych 7:42), no Tesla ho zajazdila na pretekárskych pneumatikách, s výrazne zníženým podvozkom, prídavným zadným krídlom a ďalšou sériou vylepšení

Porsche bolo proti tomu plne sériové, v podobe, v akej si ho od dílera môžeš vzdiať rovno k sebe domov. 

Žiadne víťazoslávne vyhlásenia, promo videá či oslavy zo strany Tesly teda neprichádzajú a všetko začína vyzerať tak, že automobilka na Nürburgringu len testuje nový režim Plaid, ktorý má byť ešte výkonnejší než bájny Ludicrous mód. V predaji sa však objaví najskôr o rok.

Médiami živený súboj navyše v stredu dostal ďalšiu zábavnú kapitolu. Jeden z Modelov S sa totiž na Nürburgringu pokazil.

To dokazuje, že vytiahnuť mamutí výkon z batérií a elektromotora, prípadne ho dokonca udržať počas niekoľkých minút neprerušovanej nakladačky na okruhu, je pomerne ťažká úloha, ktorá môže vyžadovať roky skúseností s výrobou športových automobilov. 

Odporúčané
Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie 27. augusta 2019, 12:49

Maximálny výkon je totiž len jedna časť skladačky. Výrobca musí vyriešiť aj dostatočné chladenie pohonného ústrojenstva či bŕzd, ktoré sú v bežnej prevádzke elektromobilu často považované len za doplnok ku spomaľovaniu prostredníctvom rekuperácie. 

Ani tá však nemôže pracovať vždy naplno - dobíjanie pri brzdení totiž opäť znamená zvyšovanie teploty. 

Car and Driver dokonca špekuluje, že Porsche svoj čas na Nürburgringu zámerne zajazdilo so slabším 670-koňovým Taycanom Turbo, hoci má v zálohe ešte aj 750-koňový (teda teoreticky rýchlejší) Taycan Turbo S. Slabšia verzia je totiž ľahšia a obe údajne po nejakom čase znížia svoj výkon len na 616-koní, práve kvôli narastajúcim teplotám a ochrane auta za minimálne 152-tisíc eur pred poškodením.

Počínanie Tesly v Nemecku má teda veľmi ďaleko od toho, čo by mohol majiteľ Tesly využiť aj v reálnom živote. A naopak, ak by Porsche potrebovalo ďalšie PR, určite by svoj Taycan dokázalo podobne potuniť tiež

Domov
Zdieľať
Diskusia