Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. septembra 2019, 15:13
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Ešte nikdy nebolo v Austrálii také sucho, mnohé mestá budú čoskoro bez vody

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA SUCHO ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Austráliu už štyri roky postihujú najväčšie suchá v histórii, mŕtve zvieratá ležia všade, kam sa pozrieš. Ľudia zúfalo čakajú na dážď.

Už štyri roky v Austrálii pretrváva najhoršie sucho v dejinách krajiny. Tamojšie úrady pripomínajú, že stav je skutočne vážny, no v ich rukách nie je žiadne iné riešenie, ako čakať. Desiatky vnútrozemských miest Austrálie by mohli byť do Vianoc bez miestnych zásob vody, informuje Trend.

 

Austráliu už štyri roky postihujú najväčšie suchá v histórii, mŕtve zvieratá ležia všade, kam sa pozriete. Zúfalo čakajú na dážď
Austráliu už štyri roky postihujú najväčšie suchá v histórii, mŕtve zvieratá ležia všade, kam sa pozriete. Zúfalo čakajú na dážď Zdroj: Australian Conservation Foundation

Viacero miest v štátoch Nový Južný Wales, ako napríklad Dubbo či Cobar budú odkázané na dodávky pitnej vody z iných oblastí. Situácia by sa mohla zmeniť len v prípade, že by v blízkej dobe začalo v regióne pršať. Je však pravdepodobné, že sa tak nestane. Štátna vodárenská spoločnosť preto predpokladá, že do novembra vyschne viacero riek.

Odporúčané
Kostra mŕtvej kengury v Austrálii svedčí o hrozivom suchu, ktoré kontinent postihlo Kostra mŕtvej kengury v Austrálii svedčí o hrozivom suchu, ktoré kontinent postihlo 13. augusta 2018, 13:02

Vláda si uvedomuje, že situácia je kritická. Robia všetko preto, aby zasiahnutým komunitám pomohli, vŕtajú nové studne, kladú vodovodné potrubia. Zle je na tom však aj hlavné mesto Nového Južného Walesu Sydney. Ich vodné nádrže už nie sú plné ani na polovicu.

 

Zvieratá však na dehydratáciu umierajú v ohromných množstvách. Ako môžeš vidieť na videu, mŕtvoly dobytka sú úplne všade. V dôsledku toho, že nie je žiadna voda, trpia predovšetkým ryby. S cieľom zabrániť ich úhynu zahájili záchrannú akciu, spomína TREND. Stovky rýb odtiaľ premiestili do veľkých vodných nádrží, keď sa hladina vody opäť zdvihne, populáciu v riekach obnovia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia