Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2019, 9:25
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Tyranosaurus rex mal v hlave niečo ako osobnú klimatizáciu, ukázal výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

T-Rex mal v lebke dve diery. Teraz už vieme, na čo slúžili.

Predátora, ktorého mnohí označujú za toho najstrašidelnejšieho, aký kedy chodil po Zemi, ti určite nemusíme predstavovať. Aj napriek tomu, že vyhynul pred miliónmi rokov si o ňom určite počul a vedcov nikdy neprestal zaujímať. Podľa novej štúdie mal Tyranosaurus rex v hlave niečo ako osobnú klimatizáciu.

Dinosaurus mal na vrchu svojej lebky dve veľké diery. Doteraz vedci vedeli, že boli vyplnené svalmi a tie mu pomáhali pri pohybe čeľusti. Profesor anatómie z Missouri Casey Holliday si však povedal, že táto odpoveď je príliš jednoduchá. Zložil tím vedcov a skutočnosť začal skúmať podrobnejšie.

Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu
Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu Zdroj: Public Domain Pictures

„Je veľmi zvláštne, že sval začína pri čeľusti, otočí sa o 90 stupňov a pokračuje pozdĺž vrchu lebky,“ vysvetľuje profesor pre FoxNews, prečo ho to zaujalo natoľko, že začal výskum: „Teraz už máme dostatok presvedčivých dôkazov o krvných cievach v tejto oblasti hlavy, kvôli aligátorom a plazom akých dnes bežne poznáme.“

Vedci začali používať prístroj, ktorí vizuálne ukazuje teplotu tela. Na výskum použili krokodíla, pretože práve on sa na T. Rexa podobá vo veciach potrebných na výskum najviac.

Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu
Vedci prišli na to, že Tyrannosaurus Rex mal v hlave niečo, ako osobnú klimatizáciu Zdroj: wikipedia

„Telesná teplota aligátora závisí od jeho prostredia. Prístroje nám jasne ukázali, že keď bolo chladno a aligátor sa snažil zahriať ,tak sa na vrchu jeho lebky ukázala červená škvrna, ktorá znázorňuje teplo. V opačnej situácii, keď bolo vonku horúco, škvrny boli tmavé, akoby sa to vyplo aby nehrialo, opisuje výsledky členka tímu.

Odporúčané
Ak by asteroid priletel len o niekoľko sekúnd skôr, dinosaury by žili aj dnes. Nikdy si sa nemusel narodiť a svet mohol mať úplne inú tvár Ak by asteroid priletel len o niekoľko sekúnd skôr, dinosaury by žili aj dnes. Nikdy si sa nemusel narodiť a svet mohol mať úplne inú tvár 17. mája 2017, 18:14

Krokodíly, ktoré majú v lebke podobné diery ako T. Rex, tak dokázali odhaliť záhadu dier zvieraťa, ktoré už dávno vymrelo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia