Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2019, 9:20
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Priveľa spánku môže zvýšiť riziko infarktu. Ublížiť ti môže spánok dlhší ako 9 hodín denne

Priveľa spánku môže zvýšiť riziko infarktu. Ublížiť ti môže spánok dlhší ako 9 hodín denne
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://unsplash.com/photos/kqDEH7M2tGk" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">unsplash.com</a>
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najnovší výskum dokazuje, že nielen nedostatok, ale aj nadbytok spánku je nebezpečný.

To, že nekvalitný spánok, alebo jeho nedostatok, môžu viesť k zdravotným problémom, dokazujú stovky štúdií. Podľa najnovšej štúdie Coloradskej univerzity v Boulderi však aj nadmerný počet hodín spánku môžu mať negatívny účinok na naše zdravie.

Podľa portálu The Denver Channel vedci určili, že ideálny počet hodín, ktorý by si mal spať každý deň, je 6 až 9 hodín. S týmto objemom rátali aj profesori a výskumníci, ktorí počas 7 rokov pozorovali vzorku takmer pol milióna účastníkov. Ich cieľom bolo dokázať, že dĺžka spánku priamo ovplyvňuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak spíme príliš dlho alebo príliš krátko, zvyšuje sa riziko infarktu.

Odporúčané
Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá 26. februára 2019, 12:50

Spánok je pre zdravie nášho srdca kľúčový

Takto sa vyjadril jeden z autorov štúdie, ktorý verí, že ich výskum je jedným z najsilnejších dôkazov o priamom prepojení medzi kvalitou spánku a kvalitou nášho zdravia.

Účastníci výskumu mali 40 až 69 rokov a nikdy predtým neutrpeli infarkt myokardu. Pri dlhodobom pozorovaní vedci zistili, že ľudia s genetickou predispozíciou na kardiovaskulárne ochorenia si vďaka pravidelnému, 6- až 9-hodinovému spánku, znížili riziko infarktu až o 18 %.

Ďalšie výsledky štúdie sú takéto:
  • Účastníci, ktorí spali menej ako 6 hodín, mali o 20 % vyššiu šancu, že dostanú infarkt.
  • Tí, ktorí spali viac ako 9 hodín, si pravdepodobnosť zvýšili až o 34 %.
  • Riziko infarktu sa zvyšuje priamo úmerne s časom, o koľko dlhší alebo kratší je spánok človeka.

Dĺžka spánku priamo ovplyvňuje zdravie nášho srdca.
Dĺžka spánku priamo ovplyvňuje zdravie nášho srdca. Zdroj: unsplash.com

Dlho sa toto spojenie nedarilo dokázať

Podľa informácií The Denver Channel, vedci sa už veľmi dlho snažili dokázať toto spojenie. Nevedeli však, či kvalita spánku ovplyvňuje srdce, alebo je to naopak. Coloradská univerzita však okrem dĺžky spánku pracovala aj s genetickými informáciami o účastníkoch a sledovali 30 ďalších faktorov. Dĺžka spánku priamo ovplyvňovala pravdepodobnosť rizika bez ohľadu na ostatné faktory. Mohli ich tak vylúčiť, čím dokázali priame spojenie.

Prišli tak k hodnoverným výsledkom, ktorý dokazuje, že dĺžka spánku priamo ovplyvňuje zdravie srdca človeka, a to tak pre ľudí s genetickou predispozíciou na infarkt, ako aj pre tých, ktorí túto predispozíciu nemajú.

Odporúčané
Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum 12. júna 2019, 6:36

Pre rovnaké médium sa vyjadril jeden z autorov Iyas Daghlas, podľa ktorého je toto dobrá správa pre verejnosť. Štúdia podľa neho dokazuje, že nezáleží na tom, do akej rodiny sa narodíme. Vyjadril sa nasledovne:

Bez ohľadu na to, aké riziko srdcového infarktu ste zdedili, zdravé množstvo spánku môže toto riziko znížiť na polovicu podobne ako zdravé stravovanie alebo vzdanie sa cigariet.

Zdá sa teda, že pri spánku platí staré známe: všetko s mierou.

Anketa:
Koľko hodín bežne spávaš ty?
Menej ako 6.
Šesť až deväť.
Viac ako 9.
Menej ako 6.
10 %
37 Hlasov
Šesť až deväť.
71 %
256 Hlasov
Viac ako 9.
19 %
70 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia