Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 6:36
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Možno prehodnotíš svoje nočné návyky.

Americkí vedci sa tentokrát vracajú s výskumom na značnej vzorke viac ako 44-tisíc žien, ktorého výsledky zrejme nikoho nepotešia. Analýza naznačuje, že ak rada zaspávaš pri zapnutom svetle alebo so seriálom, zvyšuje sa u teba riziko obezity, píše The Telegraph.

Výskum publikovaný v časopise JAMA Internal Medicine viedol Yong-Moon Mark Park a aj keď medzi zapnutým svetlom či seriálom a priberaním hmotnosti nenašiel priamu kauzalitu, a teda príčinnosť, výskumníci objavili silnú koreláciu naznačujúcu, že tieto dva fenomény sú prepojené.

Zaspávanie pri zapnutom seriáli či svetle môže u žien spôsobovať priberanie kíl až obezitu, tvrdí nový výskum
Zdroj: Unsplash

Štúdia vychádzala zo známeho faktu, že zapnuté svetlo pred spaním negatívne vplýva na tvorbu hormónu melatonín, ktorý je dôležitý na reguláciu nášho spánkového cyklu. Keď teda zaspávaš s laptopom na nočnom stolíku, jednoducho si zhoršuješ spánok. A keď si ho zhoršuješ, negatívne ovplyvňuješ budúcu inklináciu cvičiť a vykonávať pohybovú aktivitu, pretože si unavená či znechutená zlým spánkom, takže kúsok po kúsku priberáš.

Účastníčky vo veku 35 až 74 rokov nemali žiadny vážny vonkajší dôvod na to, aby trpeli zhoršeným spánkom bez vlastného pričinenia. A samotný záver? Ak ženy spali pri svetle, existovala u nich o 17 % vyššia pravdepodobnosť, že v nasledujúcich 5 rokoch priberú viac ako 5 kilogramov.

Nič na výsledku nezmenilo ani dodatočné zahrnutie životného štýlu žien do analýzy. Zatiaľ čo primárna analýza sa venovala výlučne prepojeniu zhoršeného spánkového režimu na budúce priberanie, v tej sekundárnej výskumníci zobrali do úvahy aj jedálniček či mieru telesnej aktivity. Ak preto chceš zredukovať pravdepodobnosť, že v budúcnosti začneš priberať, radšej si pospi dlhšie a bez Netflixu.

Domov
Zdieľať
Diskusia