Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2019, 8:39
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Hrajú hry a zarábajú milióny eur. Streamovanie na Twitchi živí tisíce mladých ľudí

TECH TWITCH
Uložiť Uložené

Ninja si podľa odhadov vlani prilepšil o 10 miliónov dolárov a za prechod na konkurenčný Mixer vraj dostal ďalších päťdesiat.

Zrejme vieš, že hranie počítačových hier sa dnes už nedá označiť len za zabijaka nudy a bezcieľne trávenie voľného času. Špičkoví hráči v Counter-Strike, Fortnite alebo Dote 2 dokážu zarobiť aj niekoľko miliónov dolárov ročne. 

Odporúčané
Mladíci hrajúci Dotu 2 vyhrali 15 miliónov dolárov. Vďaka nim padol ďalší rekord Mladíci hrajúci Dotu 2 vyhrali 15 miliónov dolárov. Vďaka nim padol ďalší rekord 27. augusta 2019, 8:14

Na hraní hier však nezarábajú len členovia popredných e-sports tímov. Na to, aby ti za každodenné za sedenie za počítačom na účte pribúdali tisíce, v práci s controllerom alebo klávesnicou a myšou dokonca ani nemusíš byť dobrý.

Všetko pravdepodobne odštartoval YouTube a tzv. Let's Play videá, s ktorými začínal aj slovenský GoGo a český Jirka Král. Dnes hrám dominuje streamovacia platforma Twitch. Úspech na nej zažívajú aj niektorí Slováci. Na rozdiel od celosvetovo známych tvári síce nezarábajú milióny, na dobrý život to však stačí. „V USA to celé začalo takže je samozrejmé, že je tam väčšina pozornosti. Vôbec sa nezamýšľam nad tým, či je to zaslúžené alebo nie,"  vraví Refresheru jeden z nich, Donato Moriconi.

V tomto článku si prečítaš:
  • V čom Twitch konkuruje bežnej televízii alebo YouTube
  • Koľko zarába jeden z najznámejších streamerov Ninja
  • Prečo sú ženy streamerky často terčom kritiky
  • Kto je najobľúbenejší na Slovensku
  • Čo si o Ninjovi myslí Slovák Donato Moriconi

Ľudia naozaj platia za to, aby videli, ako hry hrá niekto iný

Na jednom konci je obyčajný výkonnejší počítač so streamovacím softvérom (OBS) dostupným zadarmo a obvykle aspoň základný mikrofón a webkamera. Na tom druhom často tisíce divákov sledujúcich všetko naživo.

Kritici si pôjdu svoje: Čo je zábavné na sledovaní niekoho iného každý večer? Streamerov však môžno prirovnať k zabávačom, hostiteľom vlastných talk-show alebo hercom, na ktorých staršia generácia pozerá v televíznych seriáloch po správach. 

So streamermi na Twitchi môžeš prostredníctvom chatu interagovať naživo a prechádzať tak hrami, na ktoré možno sám nemáš dostatočne výkonný počítač alebo skill, no dokážu ponúknuť hodiny zábavy a prepracovaného príbehu. 

Twitch článok
Twitch článok Zdroj: Twitch.tv

Tí najznámejší zarábajú milióny

Twitch je zaujímavým fenoménom. Tí, čo sa o hry nezaujímajú, o jeho hviezdach často vôbec nepočuli. Ich zárobky sú pritom obrovské. 

Odporúčané
Byť youtuberom je práca ako každá iná. Vyžaduje si hodiny driny za kamerou, kreativitu aj znalosť strihu Byť youtuberom je práca ako každá iná. Vyžaduje si hodiny driny za kamerou, kreativitu aj znalosť strihu 26. januára 2019, 10:45

Jeden z najznámejších streamerov Ninja napríklad v rozhovore pre CNN uviedol, že si za rok 2018 prilepšil o takmer 10 miliónov dolárov. To všetko vďaka mesačným predplatným od subscriberov alebo príspevkom (donate), ktoré môžu diváci poslať len tak. Obvykle ich k tomu motivuje túžba po tom, aby sa ich správa zobrazila aj ostatným a streamer im buď odpovedal alebo aspoň poďakoval.  

Matematika je jednoduchá. Úspešnejších streamerov (Partnerov Twitchu) si môžeš predplatiť za už od 4,99 eur mesačne. Vo videu pre Wired z rovnakého roku 2018 Ninja spomína, že mal približne 60-tisíc subsriberov. To je (ak nerátame s podielom pre Twitch) viac než štvrť milióna eur každý mesiac. K tomu však treba prirátať aj príjmy z videí na YouTube, peniaze od sponzorov a spomínané dary cez PayPal či StreamLabs.

Akokoľvek banálne môže tento spôsob monetizácie vyzerať, Twitchu (a Streamerom ako tvorcom obsahu) by ho mohla závidieť nejedna veľká televízia či dokonca YouTube. Divák platí pár eur každý mesiac, ktoré si na účte ani nevšimne, ak je však počet divákov v miliónoch... 

Niet divu, že súčasný vlastník Amazon kúpil Twitch v roku 2014 za šialenú 1 miliardu dolárov, ktorá sa mu však pravdepodobne veľmi rýchlo vrátila. Rovnakú miliardu totiž chcel Twitch zarobiť minulý rok len na predaji reklamy. Opäť teda bez podielu z predplatného.

Aby bolo jasné, o akom objeme používateľov hovoríme: 

- Twitch hlási, že cez neho denne vysiela 2,2 milióna streamerov

- a všetko každý deň sleduje 15 miliónov divákov

Na úspechu však treba tvrdo pracovať. Ninju napríklad dvojdenná prestávka v streamovaní počas hernej konferencie E3 stála 40-tisíc subscriberov a s tým aj poriadny balík peňazí. Podobné výkyvy nemusia slabšie povahy uniesť. 

29-ročný streamer Etika tento rok pravdepodobne spáchal samovraždu. Na Manhattan Bridge v New Yorku sa našla len jeho peňaženka, mobil a Nintendo Switch. 

Profesionálni hráči, zabávači, kuchári aj cam girls

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68867 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia