Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. augusta 2019, 13:35
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor)

Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor)
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://theafricanamericanathlete.com/while-critics-burn-their-shoes-kaps-courage-is-rewarded-by-new-nike-deal/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">theafricanamericanathlete.com</a>
MÓDA
Uložiť Uložené

Pochybuješ o originalite svojich tenisiek? Jabuk z hnutia SpalteFejky je odborník na kontrolu fejkov.

Míňať stovky eur na oblečenie a tenisky je pre mnohých ľudí nepochopiteľné. Predstav si ale situáciu, kedy šetríš niekoľko mesiacov na svoj vysnívaný kus oblečenia a nakoniec zistíš, že ťa predajca oklamal a v rukách ti ostane len bezcenný fake. Dovolať sa spravodlivosti je v podobných situáciách takmer nemožné. Na podobné obchody je totiž zákon často prikrátky a v tom horšom prípade zákazníci ani len netušia, že si kúpili falzifikát. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako funguje iniciatíva SpalteFejky
  • Koľko fejkov sa im už podarilo spáliť
  • Aký najväčší škandál sa im už podarilo odhaliť
  • Ako fungujú továrne na fejky
  • Z ktorého modelu tenisiek je aktuálne v obehu najviac fejkov

Colné úrady by síce mali zamedziť vstupu podobného tovaru na naše územie, ale fejkov je dnes toľko, že sa jednoducho nedajú zastaviť všetky. Ak si už niekedy nakupoval od resellerov alebo rôznych instagramových predajcov, šanca, že by si mohol kúpiť fake, je dokonca ešte väčšia.


Práve z tohto dôvodu tak vznikla aj iniciatíva SpalteFejky, ktorá sa zaoberá kontrolou originality tenisiek a oblečenia od populárnych značiek ako Yeezy, Air Jordan, Supreme alebo Off-White. Ak si si teda kúpil tenisky a máš pochybnosti o ich originalite, môžeš napísať práve týmto chalanom, ktorí ti za malý poplatok pomôžu odhaliť pravdu. O kontrolovaní originality a fejkoch celkovo sme sa tak porozprávali s Jakubom z hnutia SpalteFejky.

Koľko fejkov ste už reálne spálili?

Dobrá otázka. V začiatkoch sme spálili asi 10 kusov fejkov my osobne. Následne nám to ale prišlo zvláštne, predsa len je to oblečenie, ktoré sa dalo využiť. Preto sme fejky, ktoré sa k nám dostali, začali využívať ako ukážky na akciách a seminároch. Máme ale skvelý fanbase a každý týždeň nám príde minimálne jedno video alebo fotka so spálenym fejkom. Dokopy už by to teda mohlo byť aj vyše 100 kusov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Sme radi, že SpalteFejky beriete tak vážne, ale myslím, že to nemusíte preháňať ‍♂ #spaltefejky#legitcheck#yeezy

A post shared by Legit Checker (@spaltefejky) on

Ako vznikla táto iniciatíva?

K legit checku som sa dostal asi pred 4-5 rokmi. V tej dobe sa u nás začal rozvíjať reselling a keďže ja som na začiatku tiež reselloval, bolo treba si veci vedieť skontrolovať. Profesionáli, ktorí by kontrolovali originalitu oblečenia, v tej dobe ešte na našom území neboli a všetko sme si museli zisťovať sami. Postupne ma však resell prestal napĺňať a hľadal som nový smer, ktorý u nás ešte nikto nerobil vo veľkom.

Nazačiatku nám pomohol jeden známy legit checker z USA... Nič z toho samozrejme nebolo zadarmo.

Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor)
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor) Zdroj: Matej Vernarský

V roku 2017 tak vznikla myšlienka založiť stránku SpalteFejky, ktorá by sa zaoberala čisto týmto druhom práce, teda Legit Checks - kontrola originality. Ľudí naša iniciatíva začala baviť a publikum rástlo enormným spôsobom. Dnes máme viac ako 12 000 followerov, dve pobočky v Česku a na Slovensku a prekvapivo aj jednu v Rumunsku. Každý deň kontrolujeme približne 70 produktov a neustále sa posúvame ďalej. 

Odporúčané
Navštívili sme predajne fast-fashion reťazcov v Bratislave. Kópie luxusných značiek sú na každom rohu Navštívili sme predajne fast-fashion reťazcov v Bratislave. Kópie luxusných značiek sú na každom rohu 14. augusta 2019, 10:01

Odkiaľ ste získali potrebné informácie a vedomosti? 

Na začiatku nám pomohol jeden známy legit checker z USA, ktorý sa tomu už ale medzičasom prestal venovať. Sledovali sme ho dlhšiu dobu a keď sme stránku zakladali, zisťovali sme si všetko info uňho.

Ponúkol nám content a dokonca aj podklady; vo svojej databáze mal cez 600 príkladov fake tenisiek a oblečenia s fotkami a detailnými popismi. Nič z toho, samozrejme, nebolo zadarmo. S odstupom času to ale vôbec neľutujeme, dostalo nás to totiž tam, kde sme teraz. Releasy oblečenia a tenisiek od Supreme, Yeezy alebo Off-White sú už bežnou záležitosťou a dnes si tak budujeme vlastnú databázu. Aktuálne máme zaevidovaných vyše 900 produktov a do konca roka chceme presiahnuť tisícovú hranicu. 

Aký najväčší škandál sa vám už podarilo odhaliť?

 
Určite si všetci pamätáme na kauzu zo začiatku roku, kedy bol odhalený renomovaný shop v Prahe, ktorý predával na Parížskej ulici fejky od značiek ako Off-White a pod.
 
My sme sa týmto shopom zaoberali už cca 3 mesiace predtým, než to vyšlo na povrch. Dokonca sme mali v rukách produkt z ich obchodu, pri ktorom sme jednoznačne zhodnotili, že je fake. Pre samotného majiteľa toho produktu to bol obrovský šok, išlo predsa o vec, ktorú kúpil na Parížskej a zaplatil za ňu takmer 1000 €. Samotný shop potom začala riešiť aj colná správa a všetky české médiá. Bola z toho nemalá kauza. 
 

Rozlišuješ dobrý a zlý fake alebo je podľa teba každý fake už z princípu zlý?

Z hľadiska módy považujeme každý fejk za zlý, to určite. Ak sa ale začneme baviť o kvalite spracovania, tu už rozlišujem veľké rozdiely. 

Cena jedného legit chcecku je u nás len 1€. Slovenský a český trh totiž bohužiaľ nie je pripravený platiť viac.

Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor)
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor) Zdroj: Matej Vernarský

Kto využíva vaše služby?

Dalo by sa povedať, že celá módna komunita. Či už ide o malé alebo renomované resell shopy, bežných ľudí a dokonca aj známe celebrity. Cena jedného legit chcecku je u nás len 1 €. Slovenský a český trh totiž, bohužiaľ, nie je pripravený platiť viac. Neviem, ako je na tom konkurencia, ale ceny by mali byť približne rovnaké. Ak nerátam skupiny na Facebooku, sme momentálne asi jedinou firmou, ktorá se venuje výhradne kontrole originality tenisiek a oblečenia.
 
Odporúčané
Slovenskí colníci zabavili z "luxusného" obchodu v Bratislave falzifikáty v hodnote 68-tisíc eur Slovenskí colníci zabavili z "luxusného" obchodu v Bratislave falzifikáty v hodnote 68-tisíc eur 20. septembra 2017, 10:48

Z ktorého modelu tenisiek je podľa teba aktuálne v obehu najviac fejkov?

Najviac fakes je určite Yeezy 350 V2. Z čísel, ktoré sú voľné dostupné, pripadá na jeden kúsok pravých Yeezy asi 4 až 5 kusov fake párov, čo je neskutočné a zároveň veľmi smutné. 

Na internete sa traduje, že kvalitné fejky vyrábajú zamestnanci priamo v tovráňach Nike alebo adidas tak, že ostanú v práci robiť nadčasy alebo tajne prídu do továrne, keď je zatvorená a rozbehnú stroje. Je to pravda?

Trh s fejkmi je v dnešnej dobe kapitola sama o sebe. Ide hlavne o ázijské krajiny, kde je  situovaná všetka výroba. Koluje veľa informácií o tom, ako tieto "fake factories" fungujú. Z toho, čo vieme a čo sme sa dočítali, to veľmi často funguje tak, že jeden zamestnanec zvládne pracovať cez deň vo fabrike na originály a nočnú smenu si odmaká vo fabrike na repliky. Takýto zamestnanec veľakrát zarobí viac vo fabrike na repliky, a to hlavne z dôvodu, že prinesie know-how (materiály, dizajn a podobne).

 
Nemyslím si, že by to robili veľké korporácie zámerne. Bojovať s takouto aktivitou u zamestnancov je totiž pri podobnom rozsahu výroby nemožné. Musím ale podotknúť, že podľa štatistík tvorí výroba fejkov/replík takmer 5 % ekonomiky určitých krajín, čo v prípade ázijských štátov znamená miliardy dolárov. 

Asi najrýchlejšie mi to ide s teniskami Yeezy 350 V2 Zebra, u ktorých mi väčšinou stačí jeden pohľad. 

 
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia a tenisiek na počkanie (Rozhovor)
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia a tenisiek na počkanie (Rozhovor) Zdroj: Matej Vernarský

Jednou z tradičných výhovoriek predajcov fejkov býva aj to, že ide o druhotriedny tovar, ktorý bol vyrobený v oficiálnej továrni, ale neprešiel výstupnou kontrolou. Je vôbec možné, aby sa takýto tovar dostal len tak von z továrne medzi zamestnancov alebo je to úplný nezmysel?

Medzi fejkom a tovarom druhej triedy je veľký rozdiel. Fake je totiž vyrobený zámerne bez súhlasu pôvodnej značky, pričom tovar druhej triedy je len nepodarok z oficiálnej továrne. Veľa ľudí to ale zneužíva a pri predaji fejkov to podá práve takto. Samozrejme, to nie je pravda. Nepodarky sú väčšinou v továrni hneď zrecyklované a zničené. 

Dokážeš rozoznať fake na prvý pohľad?

Určite sú kúsky, ktoré dokážem rozoznať na prvý pohľad bez toho, aby som sa čo i len pozrel na štítky alebo ich spracovanie. Ide hlavne o už spomínané Yeezy či kolaborácie Off-White. Taktiež Supreme ide rozoznať na prvý pohľad, no v tomto prípade len určité kúsky. Asi najrýchlejšie mi to ide s teniskami Yeezy 350 V2 Zebra, u ktorých mi väčšinou stačí jeden pohľad. 

Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor)
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor) Zdroj: Matej Vernarský

Existujú podľa teba nejaké tenisky, u ktorých sa ani nedá určit originalita?

Určite existujú, no nenapadá mi momentálne žiadny pár, možno tak Nike Mags. Všeobecne ide hlavne o modely, ktoré boli vyrobené v extrémne limitovanom množstve, a tým pádom ich nevieme podrobne zdokumentovať.

Máte na našom území nejakú konkurenciu, prípadne, koho považuješ za najlepšieho legit checkera na svete? 

Vieme, že je tu zopár šikovných chalanov, ktorí sa tomu taktiež venovali/venujú, no nikdy sme ich ako konkurenciu neriešili. Polovica kvalitných resellerov si dokáže skontrolovať originalitu svojich produktov aj sama, čo je podľa nás skvelé a malo by to tak byť v každom shope.

Ďalšou vecou sú ale módne skupiny na Facebooku, kde sa môže človek dozvedieť všelijaké veci a natrafí aj na legit checkerov. Podobné skupiny majú svoje výhody, no keďže  v nich nie je žiadny vekový limit, po čase ťa prestane baviť sledovať príspevky typu "za bump uděláš maturitu" alebo komenty typu "fufu, imo fake" a pod. od chalanov bez občianskeho preukazu, ktorí na profilovke flexia v "Supreme" tričku z neďalekej Miletičky a tvária sa ako novodobý Yeezy Busta. 

Dá sa legit checkovaním živiť?

Náš tím sa skladá z viacerých ľudí, no aj keby som to robil sám (čo nie je možné), tak sa tým živiť nedá. Teda, minimálne u nás to nie je možné. Momentálne to berieme skôr ako biznis, ktorému sa aktívne venujeme popri reálnej práci. 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Uložiť Uložené
Diskusia (1)
Prihlásiť sa
Zoradiť od
najoblúbenejších
najnovších
Nepodarilo sa načítať dáta pre diskusiu. Skúste znova načítať stránku.
Najčítanejšie
24 HODÍN
7 DNÍ
30 DNÍ
Domov
Zdieľať
Diskusia