Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2019, 10:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ak máš vodičák len 2 roky a spôsobíš väčšie priestupky, pôjdeš späť do autoškoly. Nový cestný zákon zvyšuje pokuty

ZAUJÍMAVOSTI DOPRAVA
Uložiť Uložené

Vláda schválila novelu cestného zákona, ktorá tvoju peňaženku poriadne zabolí.

Vláda schválila návrh novely Zákona o cestnej premávke, ktorý bude viac pokutovať neskúsených vodičov. Okrem toho zjednoduší elektronickú registráciu vozidiel a dvojnásobí niektoré pokuty, informuje Ministerstvo vnútra.

Okrem mnohých zmien v papierovačkách príde aj k drsnejším sankciám. Telefonovať počas jazdy bude možné už len s pomocou handsfree zariadenia, držať telefón v ruke nebude možné. To isté platí aj na iné „telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia“.


Ide pritom najmä o komplikovanejšie úkony, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť. Prepínanie autorádia či zapnutie klimatizácie v aute tak je v poriadku, no ladenie rádiostaníc, zadávanie cieľa cesty do navigácie či zapínanie kamery vo vozidle už podľa zákona bude zakázané. Ak túto časť zákona porušíš, čaká ťa pokuta do 100 €.

Ak máš vodičák len 2 roky a spôsobíš väčšie priestupky, pôjdeš späť do autoškoly. Nový cestný zákon zvyšuje pokuty
Zdroj: TASR – Martin Baumann

Dôjde tiež k úprave parkovania na chodníku. Jazdiť po ňom už nebude možné, dať sa bude len zaparkovať, a to na takom, ktorý je priľahlý k ceste.

Dôjde tiež k úprave parkovania na chodníku tak, aby nebolo možné jazdiť po chodníku, ale zaparkovať len na chodníku priľahlom k ceste.

V pláne je tiež zavedenie skúšobnej doby pre neskúsených vodičov. Po udelení vodičského oprávnenia (reč je zatiaľ o skupine B) by vodič vstúpil do skúšobnej doby, kedy by sa po dvoch závažných priestupkoch alebo prekročeniach rýchlosti musel podrobiť doškoľovaciemu kurzu v autoškole a ďalším kurzom.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Ďalší návrh hovorí o tom, že ak sa pri využití objektívnej zodpovednosti včas nezaplatí pokuta, jeho majiteľovi sa môžu zadržať doklady a aj tabuľky s evidenčným číslom. Ďalší dodatok o objektívnej zodpovednosti hovorí o tom, že ak dané auto kedysi spôsobilo priestupok, ktorý dodnes nie je vyriešený, vtedajšiu pokutu dostane vodič pri najbližšom zastavení políciou – nezávisiac od toho, či je majiteľom auta alebo nie.

Ďalšou novinkou je povinnosť vytvoriť koridor pre sanitky, takzvanú „záchranársku uličku“, a to v kolóne na diaľnici. Ak ju nevytvoríš, hrozí ti pokuta do 99 € a ak sa cez ňu rozbehneš, policajti od teba budú žiadať až 300 €.

Ak máš vodičák len 2 roky a spôsobíš väčšie priestupky, pôjdeš späť do autoškoly. Nový cestný zákon zvyšuje pokuty
Zdroj: unsplash

Domov
Zdieľať
Diskusia