Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. mája 2019, 16:57
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí

ZAUJÍMAVOSTI DROGY KOKAÍN MARIHUANA
Uložiť Uložené

Global Drug Survey priniesol šokujúce štatistiky.

Pred niekoľkými hodinami bol zverejnený najväčší drogový prieskum v histórii. Global Drug Survey preskúmalo vyše 123-tisíc ľudí z vyše 30 krajín. Vzorku väčšinou tvorili ľudia pod 25 rokov, pričom 60 % respondentov chodí do klubu aspoň štyrikrát do roka. Poďme sa pozrieť na výsledky.

Z 20 najpoužívanejších drog za posledných 12 mesiacov sú 4 na základe tabaku alebo nikotínu, 6 je psychedelických, 4 sú stimulanty a 3 antidepresíva na predpis.

Používanie drog v posledných 12 mesiacoch

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí

Nie je žiadnym tajomstvom, že prvé miesto patrí alkoholu, no trošku prekvapivý je fakt, že marihuana je o niečo populárnejšia než samotný čistý tabak. Cigaretám podobné výrobky sú však rozdelené do viacerých kategórií.

Nasledujú MDMA, hlavná látka v extáze, elektronické cigarety, kokaín, amfetamín (speed, Adderall), vodná fajka, LSD, ópiáty na predpis či benzodiazepíny a magické huby.

Nie každá droga je však rovnako nebezpečná a tou najsmrteľnejšou je definitívne heroín, ktorý si vyžiadal až 5-krát viac návštev pohotovosti než droga na druhom mieste, metamfetamín (pervitín)

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí

Tento graf však ukazuje percentá ľudí, ktorí po požití skončili v nemocnici. Z celkového počtu hospitalizácií je síce na prvom mieste stále heroín, na druhom sú však nové psychedelické drogy, ktoré sa neustále vytvárajú. Nasledujú metamfetamín a syntetické kanabinioidy, umelé látky, ktoré nahrádzajú THC – účinnú látku v konope.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Mnoho ľudí však následne požitie drog ľutuje. Pätina ľudí by sa za minulý rok radšej nebola opila a až 38 % všetkých respondentov chce v najbližších 12 mesiacov piť menej než pili v tých uplynulých.

Kritické je to aj s kokaínom. 65 % ľudí priznalo požitie kokaínu menej ako desaťkrát za posledný rok, 9 % ho malo viac než 50-krát. Výskum sa zaoberá aj získavaním kokaínu od dílerov. 62 % ľudí je schopných získať kokaín v ten deň, kedy ho zachcú, pričom 30 % ho zvládne mať do polhodiny.

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí
Zdroj: reddit/ayleeshar

Takmer polovica ľudí sa zhoduje, že by chceli požívať menej kokaínu. Na pohotovosti končí 1,1 % ľudí, ktorí užili kokaín. Čo je však šokujúcejšie, vyše 70 % respondentov holdujúcich kokaínu by podporilo voľný predaj kokaínu, pričom by nemali problém zaplatiť za drogu aj o štvrtinu viac peňazí.


Pri ostatných drogách ostávajú dlhodobé informácie približne stabilné. Prieskum ohodnotil cenu tabletky extázy na 10 € a gram MDMA kryštálov na 40 €. Priemerná jedna dávka respondenta je jedna tabletka alebo 300 miligramov (čo je zvyčajne viac než obsahuje jedna tabletka).

Domov
Zdieľať
Diskusia