Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2019, 13:11
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

FÍHA tralala je novou kráľovnou slovenského YouTube. Koľko jej zarobilo 70-miliónové video Bum Bác?

FÍHA tralala je novou kráľovnou slovenského YouTube. Koľko jej zarobilo 70-miliónové video Bum Bác?
Zdroj: YouTube (FÍHA tralala)
HUDBA
Uložiť Uložené

Najzhliadnutejším videom je po novom detská hymna BUM BÁC. Predbehla aj Egov hit Žijeme len raz.

Slovenský YouTube má nového kráľa. Je ním škriatok FÍHA z kanálu FÍHA tralala, ktorý produkuje chytľavé a jednoducho zapamätateľné pesničky pre deti. Práve detská tvorba sa totiž v posledných rokoch dostáva do popredia v rámci YouTube platformy.

Najzhliadnutejšou skladbou z repertoára FÍHA tralala sa po novom stala detská hymna BUM BÁC, ktorá aktuálne disponuje viac ako 70,6 miliónmi videní a jej popularita stále stúpa. Podarilo sa jej dokonca predbehnúť aj doposiaľ najzhliadnutejšie video – letný hit Žijeme len raz od Ega, ktorý má v súčasnosti niečo cez 69,6 milióna views.

Ako je aj uvedené v popise videa, skladba BUM BÁC je jednou z prvých pesničiek z produkcie FÍHA tralala a zároveň u detí najobľúbenejšou. Oficiálne vyšla koncom novembra v roku 2012 a za ten čas si našla svojich malých fanúšikov aj v nemeckej verzii OHA tralala či anglickej s názvom WOWEE tralalee.

Na živých koncertoch je údajne vždy zárukou skvelej nálady v publiku, a to ako u malých divákov, tak aj u veľkých. Jej chytľavú melódiu, text aj choreografiu totiž zvyčajne poznajú naspamäť nielen deti, ale aj ich rodičia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FÍHA tralala official (@fiha_tralala),

Pre mnohých ľudí je však nepochopiteľné, že zhudobnená detská riekanka má na slovenskom YouTube tak veľké čísla. Jedným z možných vysvetlení by bolo, že za to môžu titulky vo viacerých jazykoch implementované do samotného videa či preklad názvu na základe lokality diváka.

Tento internacionálny algoritmus, ktorý na YouTube funguje už niekoľko rokov pre nás vyvrátila samotná Martina Jelenová, ktorá je predstaviteľkou škriatka FÍHA, autorkou textu a predovšetkým samotnou speváčkou populárnych detských skladieb. Martinu sme oslovili a opýtali sa na to, ako je možné, že video ma toľko videní, odkiaľ pochádzajúkoľko si z neho dokázali zarobiť.

Podľa Martiny pochádzajú videnia predovšetkým zo Slovenska, a to až 50 %, a nezaostáva ani Česko, z ktorého je až 44 % views. Ostatné percentá sú rozdelené v rámci krajín ako Anglicko, Rakúsko či Nemecko, za ktoré údajne môžu Slováci žijúci v zahraničí.

„Dve DVD sme predabovali do angličtiny a nemčiny. Ostatné momentálne nemáme v pláne. Urobili sme to na výzvu fanúšikov žijúcich v zahraničí, aby tomu rozumeli aj ich neslovensky hovoriaci partneri,“ uviedla pre Refresher hlavná predstaviteľka projektu FÍHA tralala.

Pýtali sme sa aj na zárobky. Tie podľa stránky Social Blade, ktorá zobrazuje štatistiky jednotlivých YouTube kanálov či počet sledujúcich v reálnom čase predstavovali čiastku medzi 35,3-tisíc až 282,5-tisíc amerických dolárov. Keďže je však Slovensko omnoho menší trh ako napríklad Spojené štáty, príjmy z videí sa približujú skôr k nižšej hranici.

„YouTube dosť zmenil funkcie, a tak nedokážem dohľadať zárobok pre konkrétne video. Korporát nám však bohužiaľ posiela vždy tú najnižšiu uvedenú sumu. Ide v podstate o príjem od roku 2012 a všetky tieto peniaze sme investovali do nových klipov pre deti,“ dodáva Martina Jelenová.

Domov
Zdieľať
Diskusia