Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2019, 13:51
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Kráľovstvo nebeské je majstrovským dielom a najlepším historickým veľkofilmom 21. storočia

Kráľovstvo nebeské je majstrovským dielom a najlepším historickým veľkofilmom 21. storočia
Zdroj: Metropolitan Filmexport
FILMY A SERIÁLY KINGDOM OF HEAVEN TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nevieš, čo by si si pozrel? Potom by ti mohli pomôcť naše pravidelné tipy.

Máme tu opäť sobotu, čo znamená, že dorazilo ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých projektov, ktorým by si určite mal dať šancu.

Oskar Almássy – Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven, 2005, réžia: Ridley Scott)

Ridley Scott je výborným režisérom a majstrom svojho remesla, o čom nás počas svojej bohatej kariéry pravidelne presviedča. A jedným z jeho nezabudnuteľných kúskov je aj Kráľovstvo nebeské.

Tento historický epos rozpráva o krížovej výprave očami mladého rytiera Baliana (Orlando Bloom), ktorý sa ocitne v centre dávneho a krvavého boja o Svätú zem medzi moslimami a kresťanmi. Ak si teda Kráľovstvo nebeské ešte z nejakého dôvodu nevidel, určite daj ruky preč od pôvodného zostrihu a rovno sa vrhni na úžasnú, vyše trojhodinovú režisérsku verziu.

Až tá totiž z filmu urobila majstrovské dielo. Príbeh tak ženú vpred skvelé postavy, podnetné témy, nádherná výprava aj klasicky výborná réžia. Kráľovstvo nebeské však ponúkne aj dostatok surových bojových scén a nádhernú hudbu Harryho Gregson-Williamsa. Absolútna povinnosť nielen pre milovníkov historických záležitostí! 10/10

Dušan Šutarík – Baader Meinhof Komplex (Der Baader Meinhof Komplex, 2008, réžia: Uli Edel)

Tento pozoruhodný film zachytáva zrod a pôsobenie radikálnej ľavicovej teroristickej organizácie Frakcia červenej armády (Rote Armee Fraction, teda RAF). Hlavné mená, ktoré sa s RAF spájajú, sú Andreas Baader, Gudrun Ensslin a Ulrike Meinhof. Oni a ich pomocníci sa s kapitalizmom a imperializmom rozhodli v Západnom Nemecku zatočiť poriadne krvavo.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Nechýbali atentáty na civilistov, vraždy či únosy bývalých esesákov. Režisér Uli Edel sa podujal sfilmovať ďalšiu komplikovanú kapitolu nemeckej histórie. Vzhľadom na to, že film pokrýva väčšie časové obdobie, museli byť niektoré jeho príbehové línie (napr. pridanie sa Meinhof k RAF) okresané, avšak to je nutná „daň“, s ktorou sa musíme zmieriť.

Inak ale možno filmu vyčítať len málo. Je výborne napísaný, viac-menej nestranný a herecky absolútne perfektný. Edelova réžia je navyše veľmi dynamická a diváka neustále udržuje v strehu. Príval informácií môže miestami pôsobiť mierne chaoticky, celkovo však Baader Meinhof Komplex ostáva fascinujúcim svedectvom o historických skutočnostiach, ktoré u nás možno nie sú až také známe. 9,5/10

Šimon Kucka – Grázli (Bottle Rocket, 1996, réžia: Wes Anderson)

Režisérska prvotina originálneho tvorcu menom Wes Anderson (Fantastický pán Lišiak, Grandhotel Budapešť) nesie názov Bottle Rocket. Príbeh je o kamarátoch, ktorí sa rozhodnú podniknúť lúpež a vymyslia plán na 5 nasledujúcich rokov. K lúpeži sa však akosi nejde dopracovať. Jeden z nich sa zamiluje do chyžnej, ďalší je tak trochu magor a tretieho šikanuje jeho starší brat.

Už v prvom Andersonovom celovečeráku možno badať všetky režisérske trademarky slávneho autora, ako napríklad centrovanie obrazu presne na stred kamery, slow-motion chôdza, absurdný humor či obsadenie neskorších dvorných hercov. Film pôvodne vznikol v podobe kraťasu, no režisérov talent nezostal nepovšimnutý, a tak dostal možnosť natočiť ho v plnej paráde.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

V hlavných úlohách si kvôli nízkemu rozpočtu zahrali bratia – herci Owen a Luke Wilsonovci. Bottle Rocket bol zároveň aj ich kariérnym štartom, ktorý im zabezpečil miesto v Hollywoode. Na záver spomeniem už len to, že slávny Martin Scorsese túto snímku zaradil medzi najlepšie filmy 90. rokov. Krimi komédia je prvotinou, ktorá predznamenala výnimočnú kariéru. 7/10

Domov
Zdieľať
Diskusia