Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2019, 9:48
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Jednorazové plasty v EÚ od roku 2021 skončia. Europarlament schválil ich zákaz

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY PARLAMENT
Uložiť Uložené

Za smernicu hlasovalo až 560 poslanov Európskeho parlamentu. Proti sa postavilo len 35.

Plasty majú podľa údajov Európskej komisie tvoriť viac než 80 % celkového morského odpadu. Proti plastovému odpadu preto v modernom svete zbrojí prakticky úplne každý.

Ako príklad z poslednej doby môžeme uviesť preslávený festival Glastonbury či obchodný reťazec Tesco. Najnovšie sa proti jednorazovým plastom postavil Európsky parlament, ktorý v stredu schválil zákaz jednorazových plastových výrobkov od roku 2021.

V máji minulého roku navrhla Európska komisia zákaz jednorazových plastov, ktorý dostal koncom roku 2018 predbežnú podobu. Za ňu sa včerajším dňom postavilo až 560 europoslancov. 35 hlasovalo proti a zvyšných 28 sa zdržalo hlasovania.

Jednorazové plasty v EÚ od roku 2021 skončia. Europarlament schválil ich zákaz
Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham

Slovensko patriace medzi štáty Európskej únie bude teda musieť do roku 2021 schválenú smernicu do svojej legislatívy zapracovať. Všeobecne hovoríme o zákaze predaja jednorazových plastov, ako jednorazových plastových tanierov, slamiek, pohárov a podobne.

S informáciou o schválenej smernici prišiel portál Európskeho parlamentu. Viac článkov o plastovom odpade a jeho dopade na životné prostredie nájdeš v tomto vlákne.

Domov
Zdieľať
Diskusia