Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2019, 16:21
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991

HUDBA YZOMANDIAS
Uložiť Uložené

Český raper a hlavný pilier Milion Plus dnes oslavuje 28 rokov a my sme si pri tejto príležitosti pripravili výber najlepších skladieb z jeho albumov.

Ak by sme v súčasnosti chceli hľadať najlepšieho českého rapera, určite by sme do top trojky museli zaradiť Yzomandiasa, ktorý má do dnešného dňa za sebou veľmi špecifickú, no o to atraktívnejšiu kariéru. Aj keď by si mnohí hudobne menej vzdelaní fanúšikovia mohli myslieť, že sa zjavil z ničoho nič vďaka jednému zo svojich hitov, opak je pravdou. 

Ako jeden z mála súčasných reprezentantov novej vlny si zodpovedne prešiel prerodom od pomyselnej ulice až k tomu, čo nazývame newschool. Dnes je jeho najzásadnejším reprezentantom v Československu a aj pre zvyšok domácich kolegov je právom vzorom. 

Popri hudbe si dáva záležať aj na druhej polovici úspechu, ktorou je v súčasnosti imidž a zodpovedný prístup k tvorbe. K tomu patria aj videoklipy, kvalitne spracované a logicky premyslené promo, čo je však výsadou jeho celého tímu v Milion Plus

My sme sa rozhodli pri príležitosti jeho 28. narodenín pripraviť článok, v ktorom si zaspomíname na desať jeho posledných hudobných projektov, albumov, EPčiek, spoluprác a mixtapeov, v rámci ktorých vyberieme vždy jednu, podľa nášho názoru najlepšiu skladbu. Cieľom nie je vyslovene hodnotiť, skôr si zaspomínať na Yzovu tvorbu, vďaka čomu sa možno k niektorým nosičom budeš mať po prečítaní článku dôvod vrátiť. 


Pod vlivem (2012)

Nájsť správne slová pri tomto ikonickom projekte nie je jednoduché. Jackpotov nečakaný odchod poznačil českú rapovú scénu do veľkej miery, no ostalo po ňom množstvo kvalitnej hudby vrátane Pod vlivem s Yzomandiasom. Sedím vysoko je nepopierateľný banger, kde chalani v tom čase ešte rapovali v prvom rade o hulení, ktoré bolo jednou z ich obľúbenou činnosťou. 


Yzotape (2013)

Pre mňa osobne bola práve Růženka prvou skladbou, vďaka ktorej som začal Jakubovu tvorbu sledovať. Výrazný a silný hlas, vyčnievajúca hudobná produkcia a trefný opis tuctovej jednoduchej a povoľnej ženy je nadčasový aj dnes. Už vtedy bol súčasťou (v tom čase) Logicovej tvorby aj Jimmy Dickson.


Hráč roku vol. 3 (2014) 

Prvé Yzove projekty niesli názov Hráč roku a išlo o trojdielnu sériu, v rámci ktorej sa autor dokázal predstaviť a postupne ukazovať svoj osobný progres. Aj keď sme za najlepšiu vybrali Black Swan, stále je aktuálnych aj veľa iných vecí z tohto projektu a aj my v redakcii sa k nemu radi vraciame.


Starship: Oblivion EP (2014)

Toto EP je fanúšikom Logica, dnes už známeho výhradne pod psedonymom Yzomandias asi najvzdialenejšie. A to nielen preto, že znie ako z vesmíru na jeho pochopenie potrebuješ pomyselnú vesmírnu loď. Za všetky vyberáme Intergalaktický Pasák, ktorý je dokonalou definíciou tohto relatívne experimentálneho projektu.


YZOmandias (2015)

V tom čase si ešte chalani stále hovorili Yzo Empire a pre spoločnosť boli nepochopení nielen hudbou, ale aj imidžom, prístupom k tvorbe a dokonca aj tento (dnes stále skvelý) videoklip si v tom čase našiel veľa kritiky. Aj napriek tomu je Hvshtvg skladbou, ktorá veľmi veľa mladých fanúšikov presvedčila, že boombap nemôžeme počúvať donekonečna. Ako ešte v jednom prípade nižšie, aj tu je treba pripísať zásluhy Dalybovi z Haha Crew.    


J.Eden mixtape (2016)

Roky 2015 a 2016 považujeme za pravdepodobne najzásadnejšie v Yzovej kariére, keďže stihol vydať rovno 3 projekty a na každom z nich je vidieť posun o míľový krok smerom k tomu, čo si poslucháč zaslúžil v tej dobe počuť aj u nás, nie len v zahraničí. V týchto časoch končí Jakub s dredmi a začína diktovanie toho, ako to má vyzerať. Táto skladba ešte pochádza z roku 2015, no na mixtape sa ešte prebojovala. 


Ze Dna (2016)

Keď náhodou nepoznáš riadok „Jakube ty si nějak zhub, sem nejed, sem šetřil na zlatej zub“, ešte máš čo doháňať, predpokladáme však, že tieto znalosti dobiehať nepotrebuješ. V roku 2016 sme už vedeli, že najstabilnejší pilier Milion Plus sa chystá byť trendsetterom po všetkých stránkach a práve on bude diktovať trend pre pomyselnú novú vlnu. Obzvlášť oceňujeme, ako tempa a atmosféry v polovici tracku prinúti poslucháča zamyslieť sa nad tým, čo sa vlastne deje. 


[Gudlak] (2016)

V roku 2016 bol jediným slovenským členom Milion Plus Gumbgu, ktorý je dnes známy pod pseudonymom Karlo. Práve s nim spravil Yzomandias kratší, no zároveň pre poslucháča atraktívny projekt Gudlak. V tomto prípade sme diskutovali hlavne o veciach Čísla a Alenku, nakoniec sme sa zhodli, že druhá menovaná skladba nás po tématickej stránke baví viac, je temnejšia a zásluha v tomto prípade patrí aj autorovi hudobnej produkcie Dalybovi. 


Zhora vypadá všechno líp (2017)

Yzove spojenie s Nik Tendom malo pre oboch len veľmi pozitívny efekt a ich spoločné veci sú často tými najvýraznejšími úplne všade, kde sa zjavia. Na Kawasaki nás obzvlášť baví pasáž s citoslovcami, no vo všeobecnosti ide o výraznú záležitosť, ktorá pomaly počas jednotlivých slôh graduje k refrénom so schopnosťou búrať kluby. V konečnom dôsledku za všetko hovorí aj počítadlo views. 


Sbohem Roxano (2018)

Pôvodne sme chceli vybrať ako najlepší track Rehab, ktorý je skvelým doznením veľmi zvučného albumu, keď už však máme v nadpise tie hity, tak vyberáme Kokalero, ktoré je jasnou definíciou toho, čo Yzomandias dokáže. V skladbe jasne opisuje, čo mal, kde je teraz a čo ešte chce dosiahnuť, zároveň však pri tom nepotrebuje poľaviť na tempe, čo je priam úctyhodné. Jeho továreň na bangre sa nezastavila ani v minulom roku a ostáva nám už len čakať, s čím ešte príde. 



To je pre dnešok všetko. Na záver ešte pripomíname, že pripúšťame subjektívnosť tohto výberu a každému sa môže páčiť iná skladba. Pokojne nám daj v komentároch vedieť tvoje najobľúbenejšie skladby a my by sme ešte Jakubovi chceli popriať hlavne veľa zdravia a energie do ďalších projektov.

Domov
Zdieľať
Diskusia