Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2019, 9:43
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Najlacnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce svojráznou maskou

Najlacnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce svojráznou maskou
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/skoda-kamiq-the-new-city-suv/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">skoda-storyboard.com</a>
TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

Svetovú premiéru si nový Kamiq odkrúti v Ženeve.

O mene Kamiq si už určite počul, ostatne, Škoda nám názov najmenšieho SUV podhadzovala popod nos snáď každý druhý deň. V zmysle tradícii si tak mal možnosť spoznať jednotlivé detaily exteriéru či interiér ako taký. Niekoľko dní pred autosalónom v Ženeve nám však česká automobilka svoj ďalší úplne nový model plne odhaluje.

Pravdu povediac, žiadna senzácia sa nekoná. Teda, takto... Áno, tvar predných (príplatkových) full-LED svetlometov predstavuje na konzervatívne pomery značky vskutku veľký úlet, inak ale ide plus-mínus o zdvihnutú Scalu. Jednoducho, okrem prednej masky sme už snáď všetky dizajnové prvky a riešenia ako keby niekde videli. Svetlá výška novinky je pomerne slušných 182 milimetrov, čo je medzi mestskými crossovermi pekný údaj.

Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou
Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Príbuznosť so Scalou je tak veľká, že Kamiq dokonca disponuje identickým interiérom, respektíve palubnou doskou a sedačkami. Škoda tento fakt argumentuje štýlom, že išlo o úmysel. Výsledkom sú ušetrené náklady, ktoré sa majú v pozitívnom svetle odzrkadliť na lepšej kvalite kokpitu.

I pre Kamiq teda platí, že palubná doska je modernejšia, orientovaná viac horizontálne a zároveň už nedisponuje zapusteným displejom, ale voľne stojacou obrazovkou. V rámci ponuky sa objavia 3 veľkostné vyhotovenia6,5" verzia Swing, 8" vyhotovenie Bolero a napokon 9,2" displej Amundsen s výhradne dotykovým ovládaním a čistým skleneným povrchom.

Panel klimatizácie je oddelený, jeho ovládanie je však prepojené s displejom, kde sa budú prispôsobovať dodatočné nastavenia, ako napríklad možnosti ventilácie. Súčasťou vyššej výbavy je následne aj digitálny prístrojový panel s veľkosťou 10,25". Grafika je opäť o čosi prepracovanejšia, vodičovi pritom ponúkne 5 rôznych zobrazení v závislosti od potrieb.

 

Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou
Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Kamiq stojí na platforme MQB-A0, väčšinu techniky teda zdieľa so spomínanou Scalou. Dokonca, 4 241 milimetrov dlhý crossover má identický rázvor kolies – 2 651 milimetrov. Kamiq zdedil od Scaly okrem iného aj kompletnú ponuku motorických verzií.

Základom je benzínový trojvalec 1.0 TSI s výkonom 70 kW a 175 Nm, silnejší variant má 85 kW a 200 Nm. Benzínovú ponuku napokon uzatvára 1.5 TSI s výkonom 110 kW, teda 150 koní a 250 Nm. Pokiaľ ťa zaujíma naftová paleta, tak tá je ochudobnená len na motor 1.6 TDI s výkonom 85 kW a 250 Nm. Opomenúť nemožno ani ekologický variant 1.0 G-Tec, ktorého podstatou je trojvalec spaľujúci zemný plyn.

Výkon je na úrovni 66 kW a 160 Nm. Na výber je 6-stupňový manuál alebo 7-stupňové DSG. Zaujímavosťou je, že po vzore modelu Scala, ani nový Kamiq nie je možné vybaviť pohonom 4x4. Automobilka totiž aj v tomto prípade tvrdi, že z konštrukčného hľadiska sa to nedá. Ceny novinky zatiaľ neboli špecifikované, je však jasné, že základná cena bude vyššia ako v prípade modelu Scala, zároveň však nižšia ako pri Karoqu.

Domov
Zdieľať
Diskusia