Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2019, 16:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slová „matka“ a „otec“ zmiznú z francúzskych škôl. Štát chce bojovať proti diskriminácii

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Vo Francúzsku schválili nové znenie zákona.

Vo francúzskych školách sa budú meniť mnohé tlačivá a dokumenty, na ktorých sa objavujú slová „matka“ a „otec“. Namiesto týchto slov sa na dokumentoch budú objavovať neutrálne slová „rodič 1“ a „rodič 2“, pretože tamojší poslanci si uvedomili, že v školách sú diskriminovaní rodičia v pároch rovnakého pohlavia.

Zmena zákona bola schválená v utorok, pričom poslanci ju odôvodnili tak, že jej cieľom je vybudovať školský systém na vzájomnej dôvere. Rozmanitosť dnešných rodín je podľa francúzskeho parlamentu potrebné uvedomovať si aj v školstve, a tak sa tlačivá ako návratky na školské výlety či prihlášky na obed zmenia.

Slová „matka“ a „otec“ zmiznú z francúzskych škôl. Štát chce bojovať proti diskriminácii
Zdroj: Richard Ying et Tangui Morlier/Wikimedia Commons

Až dodnes totiž spoločnosť akoby ignorovala existenciu párov rovnakého pohlavia, ktoré vychovávajú deti, a tak sa tieto ratolesti mohli cítiť vylúčené z kolektívu a nechýbala ani šikana. Poslanci sa vytešujú z toho, že aj v oficiálnych školských dokumentoch sa bude klásť dôraz na moderné sociálne a rodinné modely.

Konečným cieľom nariadenia je dosiahnuť sociálnu rovnocennosť medzi každým človekom bez akéhokoľvek rozdielu, a tak podľa Francúzov treba začínať už v útlom veku.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Na druhej strane, kritici hovoria o tom, že sa nariadenie snaží zničiť tradičné vnímanie rodiny a pohlavia. Vraj sú slová ako „rodič 1“ a „rodič 2“ nevhodné a vzniknú kvôli nim aj konflikty o tom, kto by mal byť prvým rodičom a kto zase tým druhým.

Domov
Zdieľať
Diskusia