Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2019, 10:01
Čas čítania 7:06
Jakub Paulík

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení
Zdroj: FOTO TASR - Milan Kapusta
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Páchatelia mohli byť dávno za mrežami. Pred súdnym procesom ale došlo k viacerým chybám.

V novembri tohto roku ubehne 14 rokov od vraždy 21-ročného študenta Daniela Tupého, ktorého vrahovia nie sú do dnešného dňa potrestaní. V danom období vražda Tupého zatriasla Slovenskom porovnateľnou silou, akou tomu bolo u novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). 

I keď boli tieto tragédie odlišné, našli by sme v nich určité spojitosti. K paralelám medzi prípadmi sa na proteste Za slušné Slovensko vyjadril aj otec zavraždeného Tupého

Do slovenských kín už onedlho nastúpi snímka inšpirovaná vraždou Daniela Tupého s názvom Ostrým nožom (réžia Teodor Kuhn), ktorej dátum pripadol na prvé výročie smrti Kuciaka a jeho partnerky, a teda 21. februára 2019.

Reportáž nášho portálu – Ostrým nožom

Na slávnostnej premiére filmu zo 6. februára 2019 sa ukázal taktiež prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Ten sa so svojimi pocitmi následne podelil taktiež prostredníctvom Instagramu

Na Slovensku máme vraždy, ktoré traumatizujú našu spoločnosť: Róbert Remiáš, Daniel Tupý a Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou. Ak sa podobné prípady nevyšetria a nedotiahnu do konca, zlo v našej spoločnosti bude rásť. Veci sa už konečne musia pohnúť.

Pri zavraždení študenta Tupého sa všetko zomlelo skutočne rýchlo. Podľa obetí konfliktu samotný útok trval približne jednu minútu a agresori počas neho vykrikovali nacistické heslá. Po bitke na zemi zostali krvavé vreckovky, boxer, niekoľko zranených a osemkrát dobodaný Daniel Tupý.

V tomto článku sa dozvieš:
  • O priebehu krvavého útoku
  • Prečo zo zavraždenia Tupého podozrievali neonacistov a aký súvis mohlo mať s vraždou bratislavské podsvetie
  • V čom pochybil exminister Palko a prečo sú podľa otca zosnulého vrahovia stále na slobode
  • Z akého dôvodu neboli páchatelia na detektore lži
  • Prečo sa otec zavraždeného stretol s mafiánom Piťom a čo mu povedal
  • Prečo si otec zavraždeného myslí, že sa pomery na Slovensku iba zhoršili
  • Názor režiséra Teodora Kuhna na možné vyšetrenie prípadu

Pamätná tabula na mieste vraždy

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: Richard B./Refresher

Presila útočníkov sa na partiu vrhla v noci

Tyršovo nábrežie v Petržalke je známe ako miesto usporadúvania kultúrnych a hudobných akcií, kde dokonca v roku 2005 vystúpil slávny Elton John. V tom istom roku ale na danom nábreží došlo k brutálnej vražde.

Piatok 4. novembra postával Tupý vo večerných hodinách na nábreží s partiou ľudí (v nej sa mali mimochodom nachádzať aj dievčatá), ktorú napadlo približne 15 mužov. Podľa výpovede svedkov sa útočníci po bitke z nábrežia odobrali krokom a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa báli rýchleho príchodu polície. 

Príslušníci zákona sa po troch minútach promptne dostavili na miesto činu, kde našli šesť zranených osôb. Jednej z nich neznámi páchatelia zasadili 8 bodných rán, ktorým nakoniec podľahla. Išlo o 21-ročného Daniela Tupého.

Ilustračná fotografia

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia nie sú ani 13 rokov po jeho smrti odsúdení
Zdroj: FOTO TASR - KR PZ v Nitre

 

Pri krátkej bitke mali zaznieť nacistické pokriky

Polícia niekoľko minút čakala na posily, na čo následne začala prehľadávať okolie. To už ale bolo neskoro a po agresoroch sa prepadla zem. Prítomné osoby prehlásili, že útok prebehol zozadu a veľmi rýchlo (trval zhruba 1 minútu), pričom počas neho gang agresorov vykrikoval nacistické heslá.

Vzhľadom na to, že sa napadnutie skupiny kamarátov uskutočnilo po 22. hodine, opis tvárí či oblečenia útočníkov bol veľmi problematický. Za pomoc pri vypátraní vrahov ponúkali médiá (Nový Čas, TV Markíza, TV JOJ) a rodina zosnulého 400 000 korún. 

Neskôr sa k tejto iniciatíve pripojil aj bývalý bratislavský župan Ľubo Roman. Suma za pomoc sa teda vyšplhala na pol milióna slovenských korún (každý po 100 000). Pár dní po vražde vyšli do ulíc občania, ktorí protestovali v Prešove, Zvolene, Košiciach či v Bratislave, kde na Hodžovom námestí vystúpil aj Pavol Hrušovský, vtedajší predseda Národnej rady Slovenskej Republiky.

23. februára 2006 bola na budove Univerzity Komenského v Bratislave odhalená pamätná tabuľa zavraždeného Daniela Tupého, ktorá je do dnešného dňa smutnou pripomienkou neúspešného potrestania vinníkov. 

Bývalý rektor UK František Gahér pri odhalení tabule v mene akademickej obce prehlásil, že odmieta akceptovať akúkoľvek formu rasizmu a neonacizmu. K výstavbe pamätníka došlo aj na samotnom mieste vraždy – na Tyršovom nábreží (fotografiu si mohol vidieť ihneď na začiatku článku). 

Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode
Daniel Tupý: Obeť neonacistov či mafie? Vrahovia študenta chodia naďalej po slobode Zdroj: Richard B./Refresher

Informácie, ktoré sa nemali dostať na verejnosť

Čo všetko našla polícia na mieste činu? Tieto informácie sa páchatelia vďaka bývalému ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi dozvedeli už mesiac po zavraždení.

Palko pri vystúpení v parlamente spomenul 21 biologických stôp, vrátane zakrvavených servítok či odhodeného boxera. Exminister dokonca verejne hovoril o tom, že polícia si prostredníctvom kamerových záznamov dokázala zúžiť okruh podozrivých na 356 ľudí.

Otec Daniela Tupého svojho času konanie Palka odsudzoval a oprávnene sa nazdával, že svojou otvorenosťou pripravil vyšetrovateľov o tromfy a naopak páchateľov vyzbrojil hodnotnými informáciami. Bývalý minister sa však ohradil a prehlásil, že o informácie ho žiadali samotní poslanci a vystúpením v parlamente nemohol nijak ohroziť vyšetrovanie.

Išlo o čin neonacistov alebo príslušníkov podsvetia? Vzhľadom na výpovede obetí, ktoré tvrdili, že agresori pri útoku pokrikovali nacistické heslá, sa spočiatku vyšetrovatelia prikláňali k prvej možnosti. 

Pohrávalo sa taktiež ale s teóriou týkajúcou sa akejsi odvety neonacistov, ktorí mali mať údajne 2-3 týždne pred konfliktom problémy s miestnou skupinou anarchistov (či k nim patril aj Daniel Tupý, nevieme). Neskôr sa ale vyšetrovatelia sústredili na príslušníkov bratislavskej mafie, ktorí mali s neonacistami úzko spolupracovať.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62971 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia