Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2018, 16:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keby začali všetky pavúky na svete spolupracovať, mohli by zjesť celé ľudstvo za jediný rok

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Ak trpíš arachnofóbiou, máme pre teba zlú správu.

Minulý rok sa dvaja výskumníci zamýšľali nad otázkami, koľko pavúkov žije na Zemi, koľko by mohli teoreticky dohromady skonzumovať potravy a aká je hustota pomyselného zaľudnenia pavúkov na svete.

Martin Nyffeler a Klaus Birkhofer preto dali hlavy do hromady a po poriadne ťažkej práci skúmania a odhadovanie priemerov publikovali svoju štúdiu v žurnále Science of Nature.

Aj keď bola zverejnená už pred rokom, v médiách sa začala šíriť najmä v posledných dňoch, a pavúky sú natoľko zaujímavé a zároveň strašidelné, že tieto vedecké odhady nestrácajú relevanciu ani dnes.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený James Ricci (@jamesricciofficial),

Nyffeler a Birkhofer prišli na to, že celková populácia pavúkov na Zemi ročne skonzumuje od 400 do 800 miliónov ton potravy. Autori uvádzajú, že celé ľudstvo za jeden rok skonzumuje približne 400 miliónov ton mäsa a rýb, takže keby sa mali pavúky živiť len našou potravou, zrejme by zostali hladné.

Ako však uvádzajú, keby si spočítal celkovú biomasu, a teda hmotu ľudstva na Zemi, prišiel by si k číslu presahujúcemu hodnotu 360 miliónov ton.

Všetci ľudia dohromady na našej planéte preto dosahujú takúto hmotnosť, čo by teoreticky znamenalo, že keby pavúky začali spolupracovať, za rok by mohli zjesť každého človeka. Ak do úvahy zoberieme odvážnejšiu hodnotu, že pavúky skonzumujú až 800 miliónov ton potravy ročne, ľudstvo by mohli zjesť dvakrát.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Pri pohľade na štúdiu hneď pochopíš, že výskumníci sa pri výpočtoch zapotili. Zistili, že na svete by malo priemerne žiť približne 131 pavúkov na jeden meter štvorcový, pričom počet týchto živočíchov sa samozrejme líši v jednotlivých oblastiach našej planéty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ana Rossello Joensen (@anarojomundohsic),

Celková hmotnosť všetkých pavúkov na Zemi by sa vraj mohla pohybovať okolo hodnoty 25 miliónov ton. Priemerný pavúk dokonca denne skonzumuje 10 % svojej telesnej hmotnosti prostredníctvom potravy.

Pavúkov sa však vo väčšine prípadov netreba obávať. Venujú sa prevažne zabíjaniu hmyzu a miniatúrnych živočíchov, čím nám často pomáhajú.

Na Slovensku vo svojom dome aj tak nenájdeš žiadneho extrémne nebezpečného pavúka, takže sa k nim radšej správaj s rešpektom, pretože nechceš, aby sa jedného dňa rozhodli, že začnú spolupracovať a zjesť ťa.

Domov
Zdieľať
Diskusia