Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2018, 19:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čína zakázala predaj takmer všetkých iPhonov

TECH APPLE ČÍNA IPHONE
Uložiť Uložené

Ázijská krajina urobila radikálne rozhodnutie.

Čína zakázala predaj väčšiny iPhonov na svojom trhu. Urobila tak po tom, čo dal miestny súd za pravdu spoločnosti Qualcomm, ktorej sa nepozdávalo správanie Apple v súvislosti s využívaním viacerých patentov.

Aj keď zákaz nezahŕňa najnovšie iPhony XS, XS Max a XR, pretože v čase, keď bola žiadosť na súd podaná ešte neboli k dispozícii na trhu, čínski zákazníci si technicky nemôžu zadovážiť zariadenia ako iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus či dokonca iPhone X z minulého roku. Apple však zákaz dementovalo, predaj vraj prebieha aj naďalej.

Súdny príkaz o zákaze importu a predaja iPhonov sa však Apple chystá napadnúť. Qualcomm tvrdí, že kalifornská spoločnosť okrem iného neoprávnene využíva patent, vďaka ktorému môžu užívatelia pracovať a upravovať svoje fotky.

Apple zase hovorí, že patent nie je platný a špinavé praktiky zo strany Qualcommu bude napádať dovtedy, kým nedôjde k náprave. Výrobca čipov by od Apple chcel aj finančnú kompenzáciu, čo kalifornská firma odmieta.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Zákaz sa pritom dotýka približne 10 až 15 % všetkých predaných iPhonov na čínskom trhu, lenže zastúpené modely znamenajú, že väčsina dostupných verzií by sa mala stať nedostupnou. 

Komentátori už polemizujú o tom, či zo strany Číny nejde o odvetu za zatknutie finančnej šéfky Huawei, ktorú v Kanade obvinili z obchádzania iránskych sankcií. Huawei pritom vyrástol do svojich terajších obrovských rozmerov aj vďaka peniazom od čínskej vlády.

Článok bude aktualizovaný.


Domov
Zdieľať
Diskusia