Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2018, 18:08
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Český historický epos Jan Žižka s hviezdnym obsadením láka sériou obrázkov, ktoré zobrazujú krutosť a krvavosť stredoveku

FILMY A SERIÁLY JAN ŽIŽKA
Uložiť Uložené

Snímku režíruje Petr Jákl, ml. a objavia sa v nej Ben Foster či Michael Caine.

Český historický veľkofilm Jan Žižka sme si na stránkach Filmkultu už stihli stručne predstaviť. Ambiciózny projekt bude v zahraničí uvádzaný pod titulom Medieval a na režisérskom kresle sedí Peter Jákl ml. Ten má za sebou napríklad horor Ghoul či kriminálnu drámu Kajínek.

Ako hovorí už názov, film sa inšpiruje skutočným príbehom legendárneho husitského vojvodcu českých dejín. Jan Žižka z Trocnova sa v politicky a sociálne nepokojných pomeroch Európy 14. storočia nemôže pozerať na aroganciu a chamtivosť mocných.

Tí okrádajú slobodných zemanov o ich pozemky. Nikto nemá odvahu sa im postaviť, tak Jan Žižka vezme spravodlivosť do vlastných rúk a následne sa stane jedným z najlepších vojvodcov svojej doby.

Snímka sa momentálne nakrúca a hlavnú úlohu si v nej strihne výborný Ben Foster (Warcraft, Hell or High Water) ktorý stvárni samotného Jana Žižku. Okrem neho ale budeme môcť vidieť takú plejádu kvalitných hercov, ako Michael Caine, Matthew Goode, William Moseley, Til Schweiger, Sophie Lowe či Roland Møller.

K dispozícii síce ešte nemáme trailer, ale môžeme sa aspoň pokochať takmer dvadsiatkou lákavých obrázkov. Súdiac podľa nich, vyzerá Jan Žižka veľmi sľubne. Evidentne nás čaká príbeh plný akcie, realistického vykreslenia doby stredoveku a aj nejakej tej nevyhnutnej brutality.

Odporúčané
RECENZIA: Jan Žižka RECENZIA: Jan Žižka 7. septembra 2022, 11:30

Snímka je vôbec najdrahším českým filmom. Jeho rozpočet je totiž až pol miliardy českých korún. Očakávame teda, že dostaneme aj patrične epickú a hrdinskú jazdu. Potenciál v príbehu nepochybne je, ostáva dúfať, že ho Jákl nepremárni.

Je pravdou, že ako režisér sa zatiaľ predviedol pomerne nevyrovnanými výkonmi, ale na tento jeho kúsok sa (aj vzhľadom na skvelých hercov) jednoducho musíme tešiť. Zatiaľ nevieme, kedy sa snímka dostane do kín, ale pravdepodobne to nebude skôr ako v roku 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia