Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2018, 20:05
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Zomrel komiksový génius Stan Lee. Mal 95 rokov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Komiksový génius nás dnes opustil.

Stan Lee patril k tým ľuďom, o ktorých sme si možno podvedome mysleli, že s nami budú proste navždy. Legendárny komiksový scenárista vytvoril mnoho nezabudnuteľných komiksových postáv, ktoré sa už navždy zapísali do dejín popkultúry.

Spolu so svojimi nemenej kultovými spolupracovníkmi Jackom Kribym či Steveom Ditkom vytvoril postavy Spider-Mana, Avengers, Hulka, Doctora Strangea, Fantastickej štvorky, Daredevila, Black Panthera či X-Men. Spolu s Larrym Lieberom je podpísaný aj pod postavami Ant-Mana, Iron Mana a Thora. 

Zomrel komiksový génius Stan Lee. Mal 95 rokov
Zdroj: ABC

Zo "svätej trojice" Kirby/Ditko/Lee bol práve donedávna posledný žijúci člen. Stanley Martin Lieber, ako znelo jeho rodné meno, sa narodil 28. decembra 1922 do rodiny rumunskych židovských emigrantov. Okolo komiksov sa začal pohybovať v roku 1939. Stal sa známou tvárou Marvelu a mnohí ho považovali za krstného otca komiksu.

Komiksy miloval už od detstva, takže je logické, že jeho kroky viedli do Marvel Comics, ktorý vtedy niesol názov Timely Comics. Medzi jeho prvé práce patril komiks s Captainom Americom a jeho prvou originálnou postavou bol Destroyer.

V roku 1941, teda vo svojich 19 rokoch, získal post redaktora. V roku 1942 prepožičal svoje služby americkej armáde, kde vytváral manuály a propagačné materiály. V roku 1947 sa oženil s Joan Coocock, s ktorou mal 2 deti.

Mnoho Leeových pamätných postáv siaha svojím vznikom do 60. rokov, kedy sa z Timely Comics stal Marvel. Stan Lee sa v tomto období významnou mierou pričinil o revolúciu komiksového média.

Zomrel komiksový génius Stan Lee. Mal 95 rokov
Zdroj: Columbia Pictures

Infantilným detským príbehom s až otravne dokonalými hrdinami pridal na realistickosti, vážnosti, urobil z nich postavy plné rozporov a nebál sa ukázať aj ich nie práve najlepšie vlastnosti. Práve tým sa stal výrazným inšpirátorom pre mnohých nastupujúcich (nielen) komiksových autorov.

Od roku 1989 sa pravidelne objavoval v malých cameo rolách sfilmovaných marveloviek, ale aj v iných filmoch. Ich podrobný prehľad nájdete vo videu nižšie.

Posledné roky boli pre Leeho náročné, v roku 2017 zomrela jeho manželka (tiež vo veku 95 rokov) a on sám bojoval so zdravotnými problémami. V tejto ťažkej situácii mu ponúkol pomocnú ruku jeho dlhoročný priateľ, režisér Kevin Smith (Lee si zahral v jeho filmoch Mallrats a Yoga Hosers).

 

Zomrel vo veku 95 rokov dňa 12. novembra (listopad) 2018. Príčina smrti nebola zverejnená.

Domov
Zdieľať
Diskusia