Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2018, 10:29
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Cigarety v roku 2019 na Slovensku zdražejú hneď dvakrát. Fajčiari budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY TABAK
Uložiť Uložené

Za škatuľky si fajčiari budú musieť priplatiť.

Fajčenie škodí zdraviu, varujú pred ním odborníci aj hrozivé fotografie a nápisy na škatuľkách, avšak fajčenie cigariet dodnes patrí medzi najpopulárnejšie zlozvyky na Slovensku. Ak rád fajčíš, musíš si siahnuť hlboko do vrecka, pretože cigarety nie sú práve najlacnejším tovarom, a zrejme ťa nepotešíme správou, že v roku 2019 by malo dôjsť hneď k dvojitému zdražovaniu.

Ako informovala televízia Markíza, Slovensko bude vo februári zvyšovať spotrebnú daň z cigariet o 10 centov, pretože bol vytvorený daňový kalendár. Zvyšovanie dane postihne tabakové výrobky, ale aj bezdymové tabakové výrobky, takže si budú musieť priplatiť zákazníci fajčiaci bežné cigarety aj využívajú tabakové produkty, ktoré priamo nevytvárajú dym.

Cigarety v roku 2019 na Slovensku zdražejú hneď dvakrát. Fajčiari budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka
Zdroj: Ben K Adams/Flickr

Pri zvyšovaní spotrebnej dane môžeme pracovať so sadzbou 10 centov, avšak v druhom prípade musí Slovensko aplikovať do praxe nariadenie Európskej komisie zamerané na boj s nelegálnymi cigaretami. Do platnosti vstúpi v máji.

Za posledné roky sa v médiách viackrát objavili správy o raziách najmä pri hraniciach s Ukrajinou, odkiaľ pochádza veľká časť nelegálne pašovaných cigariet na našom území, a tak chce Európska únia prinútiť výrobcov, aby bol na každej škatuľke jedinečný kód.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid 3. novembra 2023, 14:30

Kód by mal pomôcť pri identifikácii konkrétnych cigariet, a keďže pašované ilegálne cigarety ním disponovať nebudú, veľmi ľahko ich úrady budú vedieť odhaliť.

Aplikácia kódu však nebude zadarmo, a tak sa výrobcom zvýšia náklady, čo v praxi znamená zvyšovanie cien aj pre konečného spotrebiteľa. Zatiaľ preto nie je možné presne odhadnúť, o koľko sa cena za jednu škatuľku zvýši, ale fajčiari nebudú najšťastnejší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia