Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2018, 16:27
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOMUNÁLNE VOĽBY VOĽBY
Uložiť Uložené

10. novembra sa uskutočnia komunálne voľby a šancu majú títo štyria kandidáti. Ktorého z nich by si mal voliť?

Už v sobotu, 10. novembra, nás čakajú komunálne voľby. Najbližší víkend sa teda rozhodne, kto bude tvoje mesto či dedinu viesť 4 roky – či už pôjde o starostu, primátora alebo poslancov.

Komunálne voľby možno vnímaš len ako maličkosť, no nenecháme ťa v omyle. Práve títo ľudia ovplyvňujú z celej politiky tvoj život najväčšmi. Prerozdeľujú totiž obecné peniaze. Vydali stavebné povolenie na tvoj dom, starajú sa o opravu ciest a podobne.

Jednoducho – kvalita tvojej obce a všetko, čo v nej (ne)funguje priamo závisí od ľudí, ktorí sa volia v týchto voľbách. Inými slovami – choď voliť. Práve mladí ľudia môžu niečo zmeniť a ku komunálnym sa tentokrát prvý raz postaví 227 000 mladých ľudí.

Aj pár hlasov dokáže rozhodnúť. Na tvojom názore záleží.

Si z mesta?
Voliť budeš primátora, poslancov mestského zastupiteľstva a ak si z Košíc či Bratislavy, aj starostu tvojej mestskej časti.
Si z dediny?
Voliť budeš starostu a poslancov mestského zastupiteľstva.
Ako voliť?
Každá funkcia má svoj vlastný lístok. Väčšina ľudí dostane 2 lístky (primátor/starosta a jeho poslanci), Košičania a Bratislavčania budú mať 4 lístky (primátor, poslanci mestského zastupiteľstva, starosta a poslanci mestskej časti).

Pri starostoch a primátoroch krúžkuješ len jedno meno.
Pri poslancoch krúžkuješ toľko, koľko poslancov má byť v obvode zvolených. Túto informáciu nájdeš na hlasovacom lístku a ide o maximálne číslo, zakrúžkovať môžeš aj menej mien.

Kandidáti v Bratislave

V hlavnom meste kandiduje 10 ľudí (pre porovnanie, v Košiciach je to 14). Podľa prieskumov však majú reálnu šancu na výhru štyria z nich. Ak si chcel pôvodne voliť iného kandidáta, možno zváž voľbu jedného z týchto štyroch – a tvoj hlas skutočne zaváži.

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom

Úplný zoznam kandidátov na primátora, starostu a poslancov v BA nájdeš tu.


Václav Mika

Ing. / 55 rokov / manažér / nezávislý kandidát
volebný program

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom
(číslo 3) Václav Mika je zo štvorice kandidátov najznámejší. Poznáš ho ako generálneho riaditeľa RTVS (2012 – 2017), kde so záhadným politickým pozadím nepokračoval. Predtým viedol TV Markíza (2006 – 2010), založil a stál na čele Rádia Expres (1999 – 2006), ktoré je doteraz jednotkou na trhu.
Pochváliť sa môže viacerými oceneniami za top slovenského manažéra.

Mika patrí do manažérskej špičky Slovenska. Po  ukončení ekonomickej viedol úspešné rádio, najväčšiu slovenskú televíziu a z nezaujímavej RTVS spravil projekt pútavý aj pre mladých ľudí. Prácu Václava Mika v RTVS sme viackrát vychvaľovali aj na Refresheri. 

Zváž však možno fakt, že nemá skúsenosti s priamym chodom a riadením mesta. Neviedol mestský podnik a aj keď je na funkciu primátora možno skvelo pripravený, nemusí mať taký prehľad o fungovaní zložitého ekosystému Bratislavy ako iní kandidáti.

Mikova volebná kampaň je jednoduchá. Vystupuje ako príjemný človek, s ktorým si dobre pokecáš. Sám o sebe hovorí ako o „Vašovi“, nie ako o Václavovi. Z každého bilbordu sa usmieva s heslom „Naše mesto je to hlavné“. Samozrejme, na tom nie je nič zlé, no voliť by si mal podľa volebného programu, nie podľa sympatií.

Volebný program Václava Miku je nesmierne obsiahly a nájdeš v ňom reálne všetko – chce zlepšiť všetko. Či je to realizovateľné, musíš posúdiť sám.

Bežného mladého človeka ovplyvní:
– doprava (električka do Petržalky, Vajnôr a k Borom; inteligentná MHD; inteligentné križovatky; nové železničné zastávky v BA; železničná stanica na Trnavskom mýte; viac cyklotrás; nákup nových moderných vozidiel MHD)
– kultúra (poskytovanie mestských priestorov na eventy; vybudovanie Parku kultúry do 2020; vytvorenie Slovenského domu o našej kultúre pre cudzincov; poznávacie chodníky mestom)
– ľudia (výstavba štartovacích bytov; bezbariérovosť bytoviek; väčšia bezpečnosť v BA; kamerový systém; viac mestskej polície; vybudovanie záchytných staníc; osvetlenie ulíc ako boj proti kriminalite; boj proti bezdomovectvu)
– iné (zriadenie Národného parku Bratislava; menej vizuálneho smogu)

Ján Mrva

Ing. / 49 rokov / starosta / OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH...
volebný program

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom
(číslo 4) Ján Mrva je s Bratislavu spätý od začiatku kariéry. Po doštudovaní stavebnej fakulty STU pracoval na katastrálnych úradoch v BA (1992 – 1995). 11 rokov podnikal v oblasti geodézie a kartografie, kedy sa stal predsedom Slovenského pozemkového fondu (2004 – 2006). Od roku 2006 bol v každých voľbách zvolený za starostu mestskej časti Vajnory a od roku 2014 je poslancom mestského zastupiteľstva v BA.

Mrva sa v bratislavskom ekosystéme pohybuje už od roku 1992. Začínal s kartografiou a geodéziou, no postupne sa z neho stal starosta Vajnôr či predseda Regionálneho združenia mestských častí BA.

Na jeho aktuálnu pozíciu starostu mestskej časti Vajnory sú väčšinou veľmi dobré ohlasy a niet pochýb, že minimálne svoju štvrť vedie dobre.

Ján Mrva nie je nezávislý kandidát – stojí za ním 8 politických strán, vrátane dvoch najväčších opozičných, SaS a OĽaNO. „Hľadali sme kandidáta, s ktorým nie sú spojené žiadne kauzy. Zároveň, ktorý je úplne slobodný od finančných skupín. Vybrali sme preto Jána Mrvu,“ zdôvodnil výber opozície líder OĽaNO Igor Matovič.

Mimopracovné aktivity Jána Mrvu ti však pravdepodobne prídu menej sympatické. V minulosti sa preslávil homofóbnymi a konšpiračnými výrokmi, ktoré dokonca podkopávajú protesty Za slušné Slovensko, za ktoré sa postavili politické strany podporujúce Mrvu vo voľbách.

Bežného mladého človeka ovplyvní:
– doprava (Mrvov banner hlási, že sa za 30 minút dostaneš odkiaľkoľvek kamkoľvek – to je nereálne, v programe však tento cieľ nespomína; predĺženie električkových tratí ako priorita; preferencia MHD na križovatkách; príprava žel. stanice na Trnavskom mýte; zlepšenie prestupov medzi vlakmi a MHD; 30 km nových cyklotrás; začatie diskusie o premenu vstupu Mostu SNP do centra na tunel)
– kultúra (bez záznamov vo volebnom programe)
ľudia (priama spolupráca s mestskými časťami, jedna návšteva na magistráte má vybaviť všetky problémy; 3x väčší kamerový systém; inteligentné verejné osvetlenie; dôraz na komunity)
– iné (vytvorenie technického podniku na zimnú údržbu či výsadbu zelene – sľubuje aj Nesrovnal; menej bilbordov; ochrana Malých Karpát – základné práva pre stromy)

Ivo Nesrovnal

JUDr., LL.M. / 54 rokov / primátor / nezávislý
volebný program

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom
(číslo 5) Ivo Nesrovnal je skvelým slovenským právnikom s bohatými skúsenosťami zo zahraničia (univerzity v Nemecku, USA, Francúzsku a Maďarsku). Pracoval v SAV a aj v kancelárii prezidenta Havla. 13 rokov viedol česko-slovenskú pobočku prestížnej svetovej advokátskej kancelárie, od roku 2009 bol poslancom mesta a kraja s podporou SDKÚ-DS. V roku 2014 so strany vystúpil a ako nezávislý kandidát získal miesto primátora Hlavného mesta SR Bratislavy.
Publikoval a spolupracoval na približne 10 odborných prácach a publikáciách z právneho prostredia.

Nesrovnalov kontakt s mestom začína jeho pozíciou na SAV, kde sa špecializuje na životné prostredie. Naň sa často zameriaval aj v právnickej kariére, no rovnako ako Mika, ani Nesrovnal nepochádza zo žiadneho mestského podniku. No na druhú stranu, už 4 roky je primátorom.

IvoN, ako sa na sociálnych sieťach prezentuje, investuje ohromné množstvo úsilia do PR miesto reálneho riešenia problémov. Za deň je PRimátor schopný pridať 4 fotky z rôznych miest Bratislavy, kde sa čosi udialo – a nie je v ľudských silách, aby popri tom viedol mesto na 100 %.

A tak to následne aj vyzerá. S Nesrovnalom sa spája veľké množstvo káuz a prešľapov – dobabraná parkovacia politika v Bratislave (nezvládnutý jeden z najväčších problémov v BA), strata kľúčovej petície pre zákaz hazardu v BA či niekoľkoročné neprepájanie mestských podnikov Bratislavy s magistrátom, ktoré si poväčšine robia, čo chcú.

Nesrovnal sa preslávil tragikomickým eskalátorom na Hlavnej stanici s otváracími hodinami či viacnásobne vytopenou Bratislavou z dôvodu zlej údržby a nepostačujúcej kapacity kanalizácie. Vo Vrakuni dokonca došlo k menšej ekologickej katastrofe.

Aké sú výsledky štvorročného pôsobenia? 269 km opravených ciest, 36 km nových cyklotrás a malé posuny v oblasti MHD či smart riešení. V týchto oblastiach ide o rekordné čísla, no v iných sférach je pokroku omnoho menej. Nesrovnal sa okrem iného hrdí úspechmi, s ktorými má spoločné len málo.

„Jeho“ nový Starý most sa dohodol za éry predchádzajúceho primátora, o bikesharing sa takmer úplne stará Slovnaft a lepšia MHD je z veľkej časti zásluhou vedenia dopravného podniku.

Nie je možné porovnávať Nesrovnalovu prácu s inými kandidátmi, keďže bol primátorom ako jediný – a tým pádom je jedným z najkvalifikovanejších. Ty sa však musíš rozhodnúť, či si s prácou IvaN spokojný.


Samotná Nesrovnalova kampaň nedáva zmysel. Sľubuje len viac toho, čo doteraz. Na bilbordoch, na webe. „Dotiahnime začaté zmeny,“ „Ešte viac investícií sem a sem.“ V daných oblastiach však nedosiahol veľký pokrok a je na tebe, či sa dá Nesrovnalovi druhá šanca. Z tej prvej totiž mnohí Bratislavčania nadšení nie sú, čo potvrdzujú aj čísla. Vtedy zvíťazil s 39,3 %, aktuálne prieskumy hovoria o 21 %.

Nesrovnalovi nepriamo vyjadril podporu Robert Fico, ktorého strana Smer-SD je s ním spokojná. Primátor podporu odmieta a nepovažuje sa za kandidáta najväčšej politickej strany.

Bežného mladého človeka ovplyvní:
– doprava (oprava 250+ km ciest so zameraním na najdôležitejšie radiály; modernizácia električkových tratí – bez sľubov o výstavbe, len o príprave; lepšia MHD; rozšírenie bikesharingu; nové parkovacie domy a záchytné parkoviská)
– kultúra (založenie stálej scény Divadla P. O. Hviezdoslava; obnova mestských kúpeľov Grössling)
 ľudia (krajšie verejné priestory; viac lavičiek, kvetináčov...; zvýšenie bezpečnosti so zameraním na kamerový systém a problémové oblasti)
– iné (vytvorenie technického podniku na zimnú údržbu či výsadbu zelene – sľubuje aj Mrva; boj proti výrubu v Malých Karpatách)

Matúš Vallo

Ing. arch. / 41 rokov / architekt / Team Vallo, Progresívne Slovensko...
volebný program

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom
(číslo 9) Matúš Vallo vyštudoval Fakultu architektúry na STU a za svoju kariéru nazbieral veľké množstvo obdivuhodných projektov. Jeho kancelária Vallo Sadovsky Architects kompletne navrhla celé trnavské Nádvorie a okolie.
Stojí za návrhom moderného komplexu Bory Home II alebo budúcou Cvernovkou. Ponúkol riešenia pre problémovú Židovskú ulicu či autobusovovú stanicu pod Mostom SNP. V USA sa rok vzdelával v oblasti občianskeho aktivizmu a v tejto oblasti patrí medzi najznámejších Slovákov. 

Vallo je známy predovšetkým ako mestský aktivista. Jeho projekt Mestské zásahy pripravil viac ako 90 projektov na zlepšenie Bratislavy. Ako architekt stojí za viacerými modernými a progresívnymi stavbami v BA, no i v iných slovenských mestách.

Technicky tak síce pochádza priamo z prostredia mestského systému ako Ján Mrva, no z úplne inej oblasti – súkromnej. V nej je však spájaný napríklad aj s finančnou skupinou PENTA. Významná časť Vallových peňazí na kampaň pochádza od firmy ESET, ktorej zakladateľ stojí aj za trnavským Nádvorím navrhnutým Vallovou firmou.

O Vallovi sa v poslednej dobe šíri antikampaň o zlých postranných úmysloch, ako napríklad táto o ilegálnej výstavbe na Slanci. Jej nezákonnosť sa nám nepodarilo potvrdiť a nepísalo o nej žiadne slovenské médium (nepomýľ si to s iným prípadom klčovania vinohradov).

Matúš Vallo je transparentný s tímom svojich odborníkov. Tí sú priamou súčasťou jeho kampane a mnoho z nich sa snaží prekrúžkovať do poslaneckých kresiel. Vallo do predvolebnej kampane aktívne zapája mladých ľudí a podporili ho aj známe osobnosti, ktoré bez honorára vystúpili na jeho Koncerte za lepšiu Bratislavu.

Vallo svoj program rozširuje v knihe Plán Bratislava, na ktorej sa podieľalo 76 autorov. On a jeho tím v ňom aktívne riešia a navrhujú riešenia pre konkrétne problémy Bratislavy. Či už ide o financovanie, správu mesta, životné prostredie či kultúru alebo inovácie.

Za Vallom stoja strany ako Progresívne Slovensko a ako jediný kandidát ohlásil väčšiu reorganizáciu ľudí na magistráte – v pláne sú protikorupčný audit či menšie zmeny organizačnej štruktúry.

Bežného mladého človeka ovplyvní:
– doprava (menej áut vpúšťaných do BA; rýchlejšia MHD vďaka preferenciám a expresným linkám; bezpečných a oddelených 25 km cyklotrás za 4 roky; výstavba električky do Petržalky a cez Nivy do P. Biskupíc; nové železničné zastávky)
– kultúra (tlak na developerov, viac mestu prospešných projektov; zriadenie Metropolitného inštitútu BA riešiaceho kvalitu života a mesta; príprava manuálu definujúceho priority a zásady mesta pri výstavbe)
 ľudia (väčšia dostupnosť nájomných bytov; 1 000 nových lavičiek; lepšie informácie o čistote vody; 3 nové aleje a 10 000 stromov; lepšie triedenie odpadu)
– iné (podrobné rozdelenie lesoparku do zón na základe potrieb ľudí aj prírody; Vallo chce aspoň raz mesačne pracovať z inej mestskej štvrti v mobilnej kancelárii a zlepšiť tak spoluprácu ľudí s primátorom; vytvorenie neformálnej funkcie nočného primátora, ktorý rieši BA v nočných hodinách; boj proti vizuálnemu smogu)

Kandidáti sú nestranne uvedení v poradí, v ktorom sú na volebných lístkoch

Koho voliť? Toto kandidáti v Bratislave ponúkajú mladým ľuďom

Nech už je tvoj názor akýkoľvek, určite ho nezabudni vyjadriť v sobotu, 10. novembra, pri volebnej urne. Na každom jednom hlase záleží, no určite nikoho nekrúžkuj náhodne a bez toho, aby si poznal jeho volebný program a ciele. Vyjadri svoj názor a podieľaj sa na spoločnej budúcnosti.

Anketa:
Ak si z Bratislavy, ktorému z kandidátov dáš svoj hlas?
Václav Mika
Ján Mrva
Ivo Nesrovnal
Matúš Vallo
iný kandidát
nepôjdem voliť
Václav Mika
23 %
246 Hlasov
Ján Mrva
9 %
95 Hlasov
Ivo Nesrovnal
4 %
41 Hlasov
Matúš Vallo
53 %
565 Hlasov
iný kandidát
3 %
37 Hlasov
nepôjdem voliť
8 %
88 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia