Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2018, 11:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

NASA úplnou náhodou našla dokonalý ľadovec, ktorý vyzerá, ako keby ho niekto odrezal

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Vedci zostali po objave ľadovca mierne zaskočení.

Keby dokonalé tvary nevznikali v prírode, zrejme by sme sa nimi nikdy nemohli inšpirovať. Aj keď sme v drvivej väčšine prípadov zvyknutí na to, že ľadovce vyzerajú ako neforemné pyramídy číhajúce na najbližší parník ako Titanik, nie je to pravidlom. Ľadovce zvyčajne bývajú zradné, a tak pod hladinou skrývajú väcšinu svojej masy. 

Užívateľov na sociálnej sieti Twitter však pred pár dňami zaujal nezvyčajný ľadovec. Zachytili ho prieskumníci z projektu NASA s názvom IceBridge. Takzvaný tabuľový ľadovec pritom nie je v prírode ničím nezvyčajným, pričom ostré obdĺžnikové hrany naznačujú, že sa tabuľový ľadovec len nedávno odtrhol od svojho pôvodného ľadovcového šelfu.

Šelf predstavuje oveľa väčšiu masu ľadu, nielen jeden konkrétny ľadovec. Náš tabuľový kolega sa s najväčšou pravdepodobnosťou odtrhol od šelfu Larsen C. Reportéri z portálu Live Science trefne opísali, ako vlastne ostré hrany ľadovca mohli vzniknúť. Celý proces prirovnali k nechtu, ktorý rástol príliš dlhý čas, a tak napokon znenazdajky praskol a oddelil sa od pôvodného šelfu.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Aj tento tabuľový ľadovec ukrýva pod hladinou približne 90 percent svojej skutočnej veľkosti. Zaujímavosťou zostáva fakt, že rovnako geometricky vyzerá aj pod  vodou. Zároveň by si po ňom nemal chodiť, pretože napriek masívnemu výzoru môže pokojne prasknúť.

Domov
Zdieľať
Diskusia