Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2018, 13:30
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Po krku mu išiel aj Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal ako klenotník

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Pri atentátoch na Pacha väčšinou zomierali iba nevinní.

Neslávne známeho Pabla Escobara si asi nemusíme nijak bližšie predstavovať. Drogový narkobarón svojho času zasieval strach medzi vládnych predstaviteľov Kolumbie a istú dobu si na neho nemohol prakticky nikto dovoliť.

Milovaný i nenávidený Escobar bol so svojím Medelínskym kartelom väčšinu času vo vojne s konkurenciou z Cali, ktorej názov budú poznať predovšetkým fanúšikovia populárneho seriálu Narcos.

Ukázal nám Narcos jeho pravý osud?

Konkurenčný kartel krátko po Escobarovom páde prevzal pozíciu dominujúcej jednotky. Medzi zločincami z Cali vynikal napríklad Helmer "Pacho" Herrera, ktorého mierne upravený životný príbeh možno poznáte práve zo spomínaného Narcos.

Kým však bol Pacho Herrera v reálnom živote?

Jedna z vecí, ktorá by mohla seriálových nadšencov zaujímať, je Pachova skutočná sexuálna orientácia. V tejto otázke však do dnešného dňa nemáme úplne jasno.

Podľa novinára Williama Rempela, ktorý o kartele z Cali napísal knihu, bol Pacho skutočne homosexuál. Vzhľadom na jeho tajnostkársku povahu a úspešnú snahu o držanie podobných chúlostivostí v súkromí je táto informácia nepotvrdená.

Väčšina zdrojov sa ale zhoduje na tom, že Herrera otvorene prejavoval svoju sexuálnu náklonnosť k rovnakému pohlaviu.

Po krku mu išiel aj Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal ako klenotník
Zdroj: AP Photo/Sakchai Lalit

Od klenotníka ku drogovému pohlavárovi

Hererra bol síce podobne ako väčšina členov kartelu z Cali rodákom z Kolumbie, no určitú časť života prežil v Spojených štátoch amerických, kde študoval za technika údržby. O nejaký čas na to sa zamestnal ako klenotník.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Už v mladosti sa ale rozhodol, že bežná práca nie je pre neho, a tak začal v New Yorku predávať kokaín, čo ho samozrejme priviedlo aj k problémom so zákonom.

V roku 1975 bol políciou zadržaný za predaj menšieho množstva kokaínu. O štyri roky neskôr sa dostal do podobnej situácie, no v oboch prípadoch bol nakoniec prepustený.

V roku 1983 naviazal kontakt s kartelom z Cali, s ktorým dojednal spoluprácu v rámci New Yorku. V neskoršom období sa mu vďaka nadobudnutým kontaktom podarilo pašovať drogy cez Mexiko.

V neskorých 80. rokoch sa v New Yorku odohrala prestrelka medzi dvoma nízko postavenými členmi drogových gangov, ktorá za sebou nechala viacero mŕtvol.

Po krku mu išiel aj Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal ako klenotník
Zdroj: AP Photo/Anjum Naveed

Vojna s Pablom Escobarom a s ňou spojené atentáty

Problém spočíval v tom, že zastrelení muži patrili pod ochranné krídla Pabla Escobara. Preživší strelec preto požiadal Pacha Herreru o ochranu. Obávaný Escobar naopak žiadal jeho vydanie – Pacho ale odmietol. Odpoveďou Escobara bola vojna.

Herrera sa postupom času vypracoval na jedného z vedúcich kartelu, no napriek tomu sa držal pri zemi. Aj vďaka podobnému prístupu o ňom médiá dlhšiu dobu nič nevedeli.

Jeho meno sa do pozornosti dostalo až v septembri roku 1990, kedy došlo k teroristickému útoku na futbalovom štadióne v Candelarii.

20 ozbrojených mužov v armádnych a policajných oblekoch začalo strieľať do pódia, na ktorom sedel aj Pacho. Výsledkom bolo 18 obetí, no Herrera vyviazol bez ujmy.

Útok bol všeobecne pripisovaný Pablovi Escobarovi a jeho Medelínskemu kartelu. Nešlo ale o posledný atentát.

V lete roku 1991  začali maskovaní ozbrojenci strieľať do davu, v ktorom sa nachádzal aj Herrera. Výsledkom bolo 17 mŕtvych a 13 zranených. Pacho ale opäť prežil.

Domov
Zdieľať
Diskusia