Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2018 o 15:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Čo je Slovenské národné povstanie? Pripomeň si jedno z najdôležitejších období v histórii Slovenska celovečerným dokumentom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

29. augusta 1944 vypuklo Slovenské národné povstanie a naša krajina ukázala, že stojí na strane dobra.

Každoročne si 29. augusta pripomíname štátnym sviatkom Slovenské národné povstanie. V tento deň v roku 1944 sa počas druhej svetovej vojny slovenský domáci odboj postavil proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na naše územie, čím dali jasne najavo svoj postoj k nacizmu. Nemcom sa síce podarilo povstaleckú armádu zlikvidovať, no ako už iste veľmi dobre vieš, na víťazstvo to našťastie nestačilo. 

Všetkým týmto našim padlým vojakom patrí obrovská vďaka, čo by si mal uvedomiť každý jeden občas Slovenska. Pre tých, ktorí si nedokážu všetky reálie pospájať do súvislostí, by sme dnes radi dali do pozornosti zásadný dokumentárny film Slovenské národne povstanie 1944 v réžii Dušana Hudeca. V ňom máš okrem vzácnych archívnych záberov možnosť vidieť aj rozhovory s preživšími partizánmi. Ich svedectvá ťa v kombinácii so sprievodným komentárom Dušana Jamricha nenechajú chladnými a všetko dôležité sa dozvieš doslova z prvej ruky. 

Dozvedáme sa o udalostiach, ktoré k povstaniu viedli a tiež čosi viac o našich vtedajších spojencoch z Francúzska či Sovietského zväzu. Pre Slovensko ide o veľmi zásadné obdobie a práve dokument z roku 2009 ťa o tom presvedčí. Celá verzia je k dispozícii aj na Youtube, takže sa nemusíš obťažovať sťahovaním ani podozrivými stránkami s reklamou.  

 

 
Domov
Zdieľať
Diskusia