Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2018, 16:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

The Weeknd, Post Malone ani Eminem sa do Česka nechystajú. Nauč sa rozoznať fejkový Facebook event zahraničného interpreta

HUDBA EMINEM POST MALONE THE WEEKND
Uložiť Uložené

Trend vytvárania udalostí začína ľuďom prerastať cez hlavu a už pomaly nevedia, čo je skutočné. Ako rozoznať, či sa vystúpenie skutočne bude diať?

Ak sa aspoň trochu zaujímaš o zahraničnú hudbu a zároveň rád podporíš svojich obľúbených interpretov kúpou lístka na ich koncert, asi si si už všimol, že je často potrebné cestovať do vzdialenejších metropol ako napríklad Berlín, Amsterdam či Londýn. Áno, z času na čas sa aj do našich končín dostane atraktívne meno spoza veľkej mláky, najčastejšie však ide o festivaly alebo turné. 

Informácie o koncertoch sa k nám najčastejšie dostávajú prostredníctvom udalostí na sociálnych sieťach a práve to sa pokúšajú zo zatiaľ neznámych dôvodov využiť anonymné profily. Ich náplňou práce je zakladať udalosti na Facebooku, o ktorých je vopred jasné, že nemajú žiadny reálny základ a určite sa nestanú. 

S najväčšou pravdepodobnosťou ide o dve skupiny iniciátorov týchto eventov. Tou prvou sú premotivovaní fanúšikovia, ktorí si myslia, že záujem na fejkovej udalosti prinúti promotérov snažiť sa volať konkrétnych interpretov do našich končín. Cieľom druhej je podľa nás snaha získať promo pre stránku, ktorá udalosť zakladá. 

Tak či onak, fanúšikovia sú uvádzaní do omylu a na koncerty sa tešia aj keď my ostatní vieme, že ide o klamstvo. Preto sme sa rozhodli pripraviť si pre vás článok, v ktorom v pár bodoch opíšeme, ako rozoznáš skutočný koncert od toho vymysleného. Jasné, v 90 percentách prípadov už dátum, miesto, úvodná fotografia a popis nasvedčujú, že niečo nie je v poriadku, no ak si stále nie si istý, skús myslieť aj na toto: 


Skontroluj sociálne siete interpreta

Stalo sa nepísaným pravidlom, že najprv oznámi koncertné turné interpret prostredníctvom sociálnych sietí a až potom môžu jednotliví regionálni promoteri uverejňovať podrobnosti. Ak teda uvidíš na Facebooku, že by mal byť v Prahe Eminem, ako prvé navštív jeho Instagram alebo oficiálnu stránku. Skoro každý relevantný hudobník má v dnešnej dobe web, kde nájdeš všetky chystané vystúpenia v rámci turné.

Toto je aktuálne existujúca udalosť so starou fotkou Eminema, ktorý mimochodom Európu navštívil so zatiaľ posledným albumom tento rok, takže si na 12. apríla 2019 pokojne sprav iný program.

The Weeknd, Post Malone ani Eminem sa do Česka nechystajú. Nauč sa rozoznať fejkový Facebook event zahraničného interpreta

Skontroluj, kto udalosť organizuje

Eventových, resp. promotérskych firiem, ktoré na Slovensku a v Česku obrovské koncerty organizujú, nie je veľa. Lepšie povedané, je ich pár a dokázali by sme ich spočítať na jednej ruke. Zároveň tento biznis funguje na princípe, kedy musí spoločnosť najprv dotiahnuť viacero menších mien a postupne naberať referencie, ktoré ich dostanú do zaujímavejších kruhov. Logicky vám nikto nezverí do rúk koncert 100-tisícového zahraničného interpreta, ak o vás nič nevie a nemôže si byť istý, že organizáciu zvládnete na 120%.

Dajú sa vôbec zakúpiť lístky?

Nuž, toto je asi najjednoduchšia kontrola. Aj keď musím uznať, že klamstvo 2.0 by bolo, ak by si niekto vytvoril pochybný portál, cez ktorý by sa dali kúpiť neexistujúce vstupenky. Hehe. V každom prípade, pokiaľ Facebook event existuje aspoň pár dní, vystúpenie sa má konať o niekoľko mesiacov a ty si stále nemáš možnosť zakúpiť vstupenku cez známejší portál, niečo nie je v poriadku a ty sa opäť tešíš zbytočne. A tvoje kliknutie na tlačidlo "Mám záujem" presvedčilo ďalších 10 kamarátov, ktorí sa tešia rovnako zbytočne. 

The Weeknd, Post Malone ani Eminem sa do Česka nechystajú. Nauč sa rozoznať fejkový Facebook event zahraničného interpreta

Píše sa o vystúpení v médiách?

Drvivá väčšina týchto reálnych udalostí má mediálnych partnerov, ktorí pomáhajú nahánať návštevníkov prostredníctvom článkov či iných aktivít spojených s promom. Môžete si byť istí, že o prítomnosti The Weeknda, Eminema alebo Post Maloneho by písal Refresher a ďalších zopár webov presne tak, ako tomu bolo v prípade Nicki Minaj, čo je mimochodom reálna súčasť NICKIHNDRXX Tour a bude sa konať už 22. februára 2019 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Vydal interpret album alebo má európske turné? 

Nie. Ani jeden jediný spevák či raper by sa do Bratislavy ani do Prahy netrepal kvôli jednému jedinému koncertu. Aj letné festivaly fungujú na princípe nahromadenia čo najväčšieho množstva koncertov na čo najmenší počet metrov štvorcových Európy, keďže interpreti pochopiteľne nenávidia cestovanie. Zároveň je dôležité dávať pozor na to, či práve niečo ako turné prebieha a či je práve obdobie, kedy by daný interpret mal prísť na náš svetadiel s niečím novým. 

The Weeknd, Post Malone ani Eminem sa do Česka nechystajú. Nauč sa rozoznať fejkový Facebook event zahraničného interpreta

Ďakujeme za pozornosť a pevne veríme, že sa už viac nenecháte nachytať. Všetky tri udalosti spomenuté v článku sú fejkové a nestanú sa. Post Malone, The Weeknd aj Eminem síce možno raz do Prahy prídu, no určite nie v budúcom roku. O všetkom dôležitom vás určite budeme infomovať, no tento článok by mal slúžiť ako prevencia pred bezhlavým a zbytočným klikaním na "Mám záujem" a "Zúčastním sa".

Domov
Zdieľať
Diskusia