Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2018, 13:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Turista dostal pokutu 1000 eur za to, že si z pláže na Sardínii zobral piesok vo fľaši ako suvenír

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Talianom už došla trpezlivosť s krádežami piesku z pláží.

Taliansky ostrov Sardínia nie nedarmo označujú ako európsky Karibik. Nekonečné a čistučké pláže v kombinácii s tyrkysovým morom umožňujú turistom zažiť tie najkrajšie chvíle, ale len do momentu, kým návštevníkov ostrova policajti nenačapú s fľašami plnými piesku priamo na pláži.

Väčšina z nás si to neuvedomuje, ale obyčajný suvenír v podobe piesku z dovolenkovej pláže je technicky krádežou. Na Sardínii za odnášanie piesku z pláží hrozí pokuta až do výšky 3000 eur, zatiaľ čo potrestaný turista obišiel s finančným trestom vo výške 1000 eur.

Turista dostal pokutu 1000 eur za to, že si z pláže na Sardínii zobral piesok vo fľaši ako suvenír
Zdroj: Tommie Hansen/Wikimedia Commons

 

Miestni obyvatelia si fľaše plné piesku v kufroch turistov všimli už pred dlhými rokmi a na Sardínii funguje aj kampaň, ktorá návštevníkov upozorňuje, že na pláži páchajú trestný čin. Zbytočné zdržanie spôsobujú na letiskách, kde im pri bezpečnostnej kontrole piesok aj tak zvyčajne zadržia.

Ako uvádza The Guardian, na sardínskom letisku v Cagliari minulý rok zhabali viac ako 1 tonu piesku, takže trend plážových suvenírov žije vlastným životom. Najhorší dopad má pritom úbytok piesku na životné prostredie.

Domov
Zdieľať
Diskusia