Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2018, 19:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Viac ako 1 milión agresívnych mravcov marabunta spravilo živý most, aby mohli napadnúť osie hniezdo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bojové mravce napádajú svoju korisť v obrovskom počte.

Pri slovnom spojení mravce marabunta si väčšina z nás zrejme spomenie na jeden z najhorších filmov celej histórie. Vraždiace mravce nám v detstve spôsobili strach z malých živočíchov, ale aj keď sa ich v skutočnosti veľmi obávať nemusíme, mravce marabunta sú mimoriadne agresívne a inteligentné.

Bojové či legionárske mravce, ako ich často nazývajú, zachytil priamo v akcii aj inžinier Francisco Boni na výlete v Brazílii. Pod strechou domu zazrel osie hniezdo, do ktorého viedol na prvý pohľad neidentifikovateľný čierny most.

Vytvorili ho pomocou vlastných tiel mravce marabunta, pričom využili všetky svoje predispozície na to, aby bol čo najstabilnejší a najefektívnejší. Bojové mravce sa vyznačujú útokmi na svoju korisť, pri ktorých využívajú svoj obrovský počet, vďaka čomu nemajú nepriatelia veľkú šancu na prežitie.


Aj keď osie hniezdo nebolo postavené v priamom dosahu mravcov, pomocou mosta so zaujímavým dizajnom mohli mravce vniknúť dnu a ukradnúť všetko, čo tam nepriatelia zanechali. Osi väčšinou stihnú pred chystaným útokom ujsť, ale slabších jedincov v hniezde nechávajú napospas osudu.

Mravce potom pomocou mostu vynesú zásoby jedla aj usmrtené živočíchy. Dizajn mostu pritom mravcom vyhovuje viac, pretože vedia efektívnejšie prejsť najskôr smerom dole a až potom nahor. Zrejme pritom stavba začala štandardne horizontálne, lenže gravitácia ťahala mravce dole, a tak museli jednotlivé štruktúry posilniť.

Viac ako 1 milión agresívnych mravcov marabunta spravilo živý most, aby mohli napadnúť osie hniezdo
Zdroj: Francisco Boni
Domov
Zdieľať
Diskusia