Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2018, 21:22
Čas čítania 0:00
Sona O.

Hľadám dámu so zdravými vetrami a údmi, ani tučnú, ani chudú, so zdravým chrupom a čistou pleťou. Aj takto zneli prvé zoznamovacie inzeráty

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Myslel si si, že zoznamky sú výdobytkom dnešnej doby? Vyvedieme ťa z omylu. Ich história siaha až do 17. storočia.

Ľudia si vždy uvedomovali dôležitosť lásky vo svojom živote. Preto asi ani nie je divu, že sa trend so zoznamovaním rozbehol už dávno pred našou dobou. Prvé dôkazy o zoznamkách v novinách siahajú až do 17. storočia. Hoci cieľ takýchto inzerátov sa nezmenil, ich obsah, našťastie, áno.

"Džentlmen tridsaťročný, vyhlasujúci, že má veľký majetok, by sa rád oženil s mladou dámou, ktorá má kapitál 3000 libier a chcela by o tom urobiť primeranú zmluvu," stálo v jednom z prvých inzerátov vôbec publikovanom 19. júla 1675 v Londýne.

Hľadám dámu so zdravými vetrami a údmi, ani tučnú, ani chudú, so zdravým chrupom a čistou pleťou. Aj takto zneli prvé zoznamovacie inzeráty
Zdroj: British Library

Prvé inzeráty sa začali objavovať v publikácii Collection for Improvement of Husbandry and Trade, ktorú vydal londýnsky podnikateľ John Hougton. Poväčšine boli až prekvapivo strohé, racionálne a išli priamo k veci. O nejakej romantike sa vtedy veľmi hovoriť nedalo.

"Mladý muž, ktorého otec mu je ochotný dať tisíce libier, by rád vstúpil do manželstva. Je to slušný a vhodný chlap, ktorý bol vzorne vychovaný svojimi rodičmi.“ Peniaze boli zjavne veľkou výhodou ako pre mužov, tak aj pre ženy. Každý chcel do života získať čo najvyšší kapitál.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Dôležitý bol však aj vzhľad. Inzeráty si podávali muži, ktorí mali okolo 25 až 35 rokov a hľadali najmä mladé dievčatá vo veku 18 až 25. Podmienkami boli častokrát dobrá postava, pevné a veľké prsia, čistá pleť či pekné zuby. "Hľadám dámu vo veku medzi 18-25, dobre vychovanú s kapitálom 5000 libier, so zdravými vetrami a údmi, ani tučnú, ani chudú so zdravým chrupom, s čistou pleťou a sladkým dychom," znel ďalší inzerát od mladíka hľadajúceho lásku.

Hľadám dámu so zdravými vetrami a údmi, ani tučnú, ani chudú, so zdravým chrupom a čistou pleťou. Aj takto zneli prvé zoznamovacie inzeráty
Zdroj: Wikimedia Pieter Jan van Reysschoot

Niektorí však túžili aj po menej náročných kráskach. "Žena by sa mala uspokojiť len s jednou slúžkou, byť dobrou gazdinou, primerane dôstojnou svojho stavu a netúžiť príliš po móde a spoločnosti".

Iní sa veľmi neokúňali a hneď dali najavo, že viac ako o pravú lásku im ide o podpísanie zmluvy, "Pán John Dimby praje si manželskú zmluvu so ženou a k tomu ju poistí vdovskou zmluvou. Inak mu je ľahostajné, či je panna, vdova, či tehotná s tým predošlým."

V súčasnosti sme už upustili od pragmatického štýlu vyjadrovania citov a muži aj ženy sa vo svojich vyznaniach a túžbach neboja byť oveľa romantickejšími. Len si predstav, že by ti niekto na prvom rande rozprával o svojom kapitále a pýtal sa na zdravie tvojho chrupu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia