Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2024, 16:24
Čas čítania 1:18
TASR

Bol pri filme o Mikulášovi Černákovi porušený zákon? Pre podozrivé dotácie podáva Audiovizuálny fond trestné oznámenie

FILMY A SERIÁLY MAFIA SLOVENSKÉ FILMY SLOVENSKÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Film Miki dostal dotáciu 537-tisíc eur. Dotačný proces však podľa rezortu kultúry vzbudzuje podozrenia z nezákonného konania.

V prípade dotácie pre projekt Miki podáva Audiovizuálny fond (AVF) trestné oznámenie. Informoval o tom riaditeľ AVF Vladimír Burianek v súvislosti s upozornením, ktoré na adresu udelenej dotácie pre seriál a film o Mikulášovi Černákovi vyslovil na stredajšej tlačovej konferencii štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Tibor Bernaťák.


Burianek prostredníctvom tlačového vyhlásenia AVF informoval, že požiadal dozornú komisiu fondu o stanovisko k projektu Miki. Riaditeľ uviedol, že pre výsledky kontroly a odporúčaní komisie pre dozor bola právna kancelária splnomocnená na podanie trestného oznámenia. „Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúce úkony poskytnúť nemožno,“ dodal na záver.

Odporúčané
Milan Ondrík o Černákovi: Až po ceste autom z väznice som si uvedomil, s kým som sa tam skamarátil a „bratríčkoval“ (Rozhovor) Milan Ondrík o Černákovi: Až po ceste autom z väznice som si uvedomil, s kým som sa tam skamarátil a „bratríčkoval“ (Rozhovor) 5. novembra 2023, 9:30

Projekt podozrievajú z nezákonného konania

Rezort kultúry na tlačovej konferencii pri téme reformy verejnoprávnych umeleckých fondov poukazoval na diskutabilnú selekciu projektov, ktorým udeľujú dotácie a ktorá vytvára podozrenie na preferovanie určitej časti tvorcov a umeleckých oblastí na úkor iných.

Štátny tajomník rezortu Tibor Bernaťák konkretizoval, že napríklad projekt Miki pre seriálovú a filmovú podobu dostal od AVF 537-tisíc eur, oproti tomu projekt o slovenskom generálovi a hrdinovi SNP Jánovi Golianovi získal od fondu sumu, za ktorú ho nebolo možné realizovať.

Černáka vo filme Miki hrá Milan Ondrík.
Černáka vo filme Miki hrá Milan Ondrík. Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes

Berňaták navyše dodal, že dotačný proces pri projekte Miki vzbudzuje podozrenia z nezákonného konania. „Dozorná komisia zistila, že pri podaní žiadosti existujú podozrenia týkajúce sa pravosti podpisov a pravosti predložených dokumentov,“ spresnil štátny tajomník.

AVF v súvislosti s dotáciou pre filmové dielo o generálovi Golianovi upozornil, že projekt sa uchádza o dotáciu vo výške 2,5 milióna eur. „Vzhľadom na celkový rozpočet filmu a na predložené dokumenty o finančnom zabezpečení projektu odborná komisia odporučila doplniť projekt o niektoré relevantné informácie v súlade s podmienkami poskytovania dotácií a navrhla žiadateľovi požiadať o dotáciu v najbližšom termíne uzávierky, ktorý je 12. februára 2024,“ dodal Burianek.


Vysvetlil zároveň, že k opatrnosti pri hodnotení finančne náročných projektov vedie AVF negatívna skúsenosť s projektom filmu a minisérie o generálovi M. R. Štefánikovi. V rokoch 2017 – 2018 poskytol žiadateľovi v tomto prípade dotácie v celkovej sume 670-tisíc eur. Z dôvodu nedokončenia projektu teraz musí fond vymáhať vrátenie tejto dotácie právnou cestou.

Miki ondrík milan mikulas cernak film
Zdroj: Joseph Marčinský/PubRes
Domov
Zdieľať
Diskusia