Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2018, 3:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Lego príbeh 2 a Ralph Rozbi-To 2 použili rovnaký vtip. Rovnosť pohlaví a uťahovanie si zo stereotypov silných mužských hrdinov je na mieste

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Disney svojím vtipom trafilo klinec po hlavičke a môžeme rátať s tým, že ženské postavy v animákoch budú silnejšie a sebestačnejšie.

MeToo a súboj za rovnosť pohlaví a rás v Hollywoode sa už premietal aj do animákov. Rovnako ako Warner so svojím Lego príbehom 2, aj Disney s pokračovaním Wreck-It Ralph zabŕdlo do stereotypu silných chlapských hrdinov, ktorí musia vždy zachrániť "stratenú princeznú".

V prípade Lega pritom šlo situáciu, kedy všetko odmakala žena, no hrdinom bol aj tak muž. 

A pritom tieto stereotypy vytvárajú samotní scenáristi a režiséri už dlhé desiatky rokov. Je možné, že sa blýska na lepšie časy a ženské postavy už ani v animákoch nebudú také bezradné a odkázané na pomoc urastených chlapov?

Ťažko povedať. Minimálne nás ale teší, že si na ne tvorcovia posvietili už priamo v traileroch. 


Vo Wreck-It Ralph 2 sa Vanellope ocitá v miestnosti plnej Disney princezien, ktoré si overujú, či patrí medzi nich. A aj keď s nimi nemá spoločné magické schopnosti, rozprávanie so zvieratami či komplexy z únosov, spája ich iné.

Pri všetkých si ľudia myslia, že všetky ich problémy vyriešil až príchod silného muža. Očividný žart a pomrknutie na vlastnú históriu sa napĺňa v momente, kedy ju princezné uznajú za svoju. 

V The Lego Movie 2 sa zase mimozemšťan nechápavo pýta Wildstyle, ako je možné, že hrdinom je on, keď to celé odmakala ona. Celé je to o tom, že muži dostávajú vo filmoch a nepochybne vo veľkej miere aj v animákoch oveľa viac zásluh, než by mali. 

Anketa:
Ste radi, že sa na podobné stereotypy začína poukazovať?
Áno, ženské postavy v animákoch by konečne mali byť ocenené za zásluhy, ktoré vykonali
Nie, doteraz to fungovalo na tomto formáte a nechcem, aby mali ženy v animákoch rovnaké postavenie ako muži
Áno, ženské postavy v animákoch by konečne mali byť ocenené za zásluhy, ktoré vykonali
52 %
Nie, doteraz to fungovalo na tomto formáte a nechcem, aby mali ženy v animákoch rovnaké postavenie ako muži
48 %
Domov
Zdieľať
Diskusia