Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah vnizkol v spolupráci s Poštová Banka
7. júna 2018, 10:56
Čas čítania 0:00
Marek R.

Pri včasnom a správnom rozhodnutí nemusíš na dôchodku živoriť. Druhý pilier ponúka riešenie, ako v budúcnosti žiť na úrovni

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Druhý pilier nie je povinný a mladí ľudia o ňom vedia len málo. Poďme to teda napraviť.

Keď sa povie dôchodkové sporenie, mnoho mladých si povie, že času je ešte dosť a jednoducho sa rozhodnú, že to riešiť ešte nemusia. Neuvedomujú si však, že už teraz dokážu ovplyvniť výšku svojho budúceho dôchodku. Ako to teda u nás na Slovensku funguje?

Dôchodkový systém na Slovensku

Slovenská republika pristúpila po roku 2003 k rozsiahlej reforme dôchodkového systému, v dôsledku čoho sa jednopilierový systém zmenil na systém postavený na troch samostatných pilieroch.

V krátkosti vysvetlené, I. pilier funguje naďalej aj po reforme a ak ste sa rozhodli nevstúpiť do systému dôchodkového sporenia, teda II. piliera, bude sa vám práve z I. piliera vyplácať celý dôchodok. Pod pojmom I. pilier rozumieme priebežný dôchodkový systém, ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa. V rámci neho sú osoby vykonávajúce zárobkovú činnosť, ako aj ich zamestnávatelia, povinné platiť odvody vo výške 18 %..

Ak sa rozhodnete pre vstup do II. piliera, časť vašich odvodov bude smerovať na váš osobný dôchodkový účet vo vami vybranej Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (13,5 % putuje do I. piliera a 4,5 % do II. piliera). Práve druhý pilier je príležitosť nasporiť si na hodnotný dôchodok a pritom vás nestojí nič navyše – povinné odvody zostávajú rovnaké. Vstup do II. piliera je dobrovoľný, vstúpiť do neho môžu  osoby mladšie ako 35 rokov.

No a máme tu aj III. pilier, v ktorom si môžete dodatočne šetriť na dôchodok v súkromných doplnkových dôchodkových spoločnostiach.

Prečo II. pilier?

Demografický vývoj výrazne vplýva na dôchodky a prognózy vo vyspelých krajinách čoraz viac vedú k záveru, že priebežný systém, známy aj ako I. pilier, bude v budúcnosti neudržateľný. Mnohé štáty sveta v dnešnej dobe trpia demografickými problémami a pravdepodobne sa aj ty v danom opise nájdeš - kariéra na prvom mieste, na rodinu je ešte čas, dôchodok sa bude riešiť neskôr. Aj to má za následok, že pomer medzi pracujúcimi a dôchodcami sa tak neustále znižuje.

Stredný variant očakávaného vývoja počtu obyvateľov podľa hlavných vekových skupín na Slovensku do roku 2060 (INFOSTAT)

Pri včasnom a správnom rozhodnutí nemusíš na dôchodku živoriť. Druhý pilier ponúka riešenie, ako v budúcnosti žiť na úrovni
Zdroj: INFOSTAT

Práve zavedenie druhého dôchodkového piliera má riešiť problém nepriaznivého demografického vývoja. Vďaka sporeniu v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (ďalej len DSS) sa nemusíš spoliehať len na aktívne obyvateľstvo, ktorého bude čoraz menej. Miesto toho si môžeš sporiť na osobnom dôchodkovom účte, čo je veľkým plusom, ak chceš myslieť už teraz na svoju budúcnosť.

Pre lepšie rozhodnutie ti prinášame takýto jednoduchý údaj týkajúci sa fungovania I. piliera. V roku 2014  pripadalo na 174 000 dôchodcov až 460  000 zamestnaných osôb, čo je 2,6 pracujúcich na jedného dôchodcu. V roku 2049 však bude tento pomer už veľmi kritický, keďže na 278 000 dôchodcov sa predpokladá len asi 251 000 pracujúcich osôb. To znamená, že na jedného dôchodcu bude pripadať už menej ako jeden pracujúci.

Študenti a druhý pilier

Starobné dôchodkové sporenie je dlhodobé a viac ako pri iných finančných produktoch platí, že čas sú peniaze. Preto je dobré nezačať sa o sporenie na dôchodok zaujímať až po svadbe či narodení dieťaťa, prípadne si povedať, že do dôchodku mám predsa desiatky rokov, riešiť to môžem neskôr. 

Ak si študentom strednej či vysokej školy, máš uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci študentov a zarábaš viac ako 200 € mesačne, vzniká ti povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne (odvody sú platené zamestnávateľom, ktorý ťa prihlási ako svojho zamestnanca do Sociálnej poisťovne). Stávaš sa tak súčasťou starobného dôchodkového systému na Slovensku a máš možnosť stať sa sporiteľom v II. pilieri.

Vďaka tomu máš šancu zmeniť povinné odvody na svoje budúce úspory a postaviť sa zodpovedne ku svojej budúcnosti.

Pri včasnom a správnom rozhodnutí nemusíš na dôchodku živoriť. Druhý pilier ponúka riešenie, ako v budúcnosti žiť na úrovni

Povinné odvody môžeš odvádzať len do Sociálnej poisťovne (I. pilier) alebo ich rozdeliť medzi Sociálnu poisťovňu vo výške 13,5 % a svoj osobný dôchodkový účet v DSS vo výške 4,5 % (výška odvodov do II. piliera sa bude každý ďalší rok zvyšovať o 0,25 %, až pokým nedosiahne 6 %). 

Ak máš záujem sporiť si v II. pilieri už teraz, stačí si vybrať tú správnu DSS, zvoliť si dôchodkový fond, prípadne kombináciu dvoch fondov, v ktorých chceš sporiť. Predpokladanú výšku svojho budúceho dôchodku, vďaka sporeniu v II. pilieri, si môžeš jednoducho vypočítať pomocou online kalkulačky.  

Prečo myslieť na budúcnosť už teraz?

Je pravdou, že keď mladí ľudia začnú pracovať, prirodzene riešia iné problémy ako je penzia. Neuvedomujú si však, že sa náš dôchodkový systém zmenil a už dávno neplatí, že o dôchodok sa netreba zaujímať. Pripravenosť však poskytuje napríklad tieto výhody:

  • Dôchodkový vek sa neustále zvyšuje, keďže sa zvyšuje aj priemerná dĺžka života. V roku 2018 sa hranica zvýšila na 62 rokov a 139 dní, v roku 2050 sa predpokladá dôchodkový vek až 67 rokov, pokiaľ sa neuzákoní nižší vek odchodu do dôchodku. Mladí ľudia, ktorí sa včas rozhodnú sporiť, tak môžu našetriť dostatočne veľkú rezervu na dôchodok. 
  • Ďalšou výhodou je zložený úrok, ktorý sa vďaka dlhému časovému horizontu môže postarať o zaujímavý dôchodok. 
  • Tiež nie je rozumné sa spoliehať len na jednu možnosť sporenia a treba využiť všetko, čo finančný trh ponúka - teda aj II. pilier, ktorý má niekoľko výhod.

 

Uzatvorenie zmluvy s DSS

Ak sa rozhodneš pre vstup do druhého piliera, môžeš si vybrať aj Dôchodkovú správcovskú spoločnosť Poštovej banky, d.s.s., a.s., kde vyplníš zmluvu jednoducho a rýchlo aj z pohodlia domova.

Priamo na hlavnej stránke webu je k dispozícii online formulár, ktorý ťa niekoľkými jednoduchými krokmi prevedie vyplnením celej zmluvy. Vďaka tejto možnosti vstúpiš do II. piliera v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky rýchlo, jednoducho a prehľadne.

Všetkým spravovaným fondom sa v uplynulom roku podarilo dosiahnuť nové maximá hodnoty dôchodkovej jednotky a popredné priečky vo svojich kategóriách dôchodkových fondov. Aktuálne výkonnosti dôchodkových fondov na Slovensku nájdeš tu

Začni myslieť na svoju budúcnosť už teraz a zdokonaľ sa vo finančnej gramotnosti. V budúcnosti totiž bude na tvoj dôchodok pracovať menej ako jeden človek a práve II. pilier a sporenie na osobných dôchodkových účtoch v budúcnosti môže priniesť lepší dôchodok. Preto neváhaj a zober budúcnosť do svojich rúk!

S uzatvorením zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia