Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2018, 16:52
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Kanada zmenila hymnu, aby bola pohlavne neutrálnou. Viacero veršov v krajine prepísali, teraz sa v nej spomínajú aj ženy

ZAUJÍMAVOSTI KANADA
Uložiť Uložené

Jeden z najprogresívnejších štátov na svete myslí aj na ženy.

Na Slovensku je niečo podobné priam nepredstaviteľné, no Kanada sa posunula obrovským skokom dopredu. Ako reakciu na nedostatočnú rovnosť pohlaví v štáte sa tamojší členovia parlamentu rozhodli, že upravia štátnu hymnu tak, aby rešpektovala aj ženy. Kanadská štátna O Canada totiž pozostávala okrem iného aj z veršu "in all thy sons command," ktorý spomína len mužské obyvateľstvo.

To sa však teraz mení a druhý riadok štátnej hymny sa premieňa na "all of us command". Kanadská hymna pritom už bola menená viackrát, no ani raz počas jej pôsobenia ako štátna hymna, čo začalo až v roku 1980. O zmenu textu roky aktívne bojoval predovšetkým liberál Mauril Belanger, ten však pred dvomi rokmi zomrel na ALS alebo Lou Gehrigovu chorobu. Jeho manželka Catherine Belanger však v boji za rovnosť pohlaví neprestávala usilovať ani na moment a snaha manželského páru konečne padla na úrodnú pôdu.

Parlament po prvom zaspievaní novej hymny prepukol v obrovský potlesk a pokiaľ Kanada získa počas olympiády najcennejší kov, nová verzia zaznie aj na hrách Pjongčangu.

Domov
Zdieľať
Diskusia