Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 12:41
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Roger Federer poráža Marina Čiliča vo finále Australian Open a získava rekordný 20. Grand Slam

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Skvelý zápas hodný finále turnaja veľkej štvorky priniesol ďalší prepis histórie bieleho športu.

Tenisový elegán potvrdzuje, že ešte vôbec nepatrí do starého železa a stále môže vyhrávať najväčšie turnaje sezóny. Roger Federer nám opätovne dokazuje svoju jedinečnosťvo finále Australian Open 2018 poráža Marina Čiliča po veľmi tuhom boji a získava rekordný 20. grandslamový titul

Rodák z Bazileja vstupoval do dnešného zápasu ako obhajca titulu a v prvom sete nenasvedčovalo nič tomu, že by mal mať akýkoľvek problém pri opätovnom získaní. Poľahky prelomil hneď prvé podanie chorvátskeho kolegu, ktorý sa prvé hry len hľadal na dvorci a ako keby nevedel, čo má vlastne na Rogera hrať. Novej trojke v rebríčku ATP pritom nevychádzala hlavne jeho najväčšia zbraň, a teda podanie v kombinácii s rýchlo ukončenými výmenami. Set skončil jasne 6:2 a nikto neočakával akýkoľvek zvrat. 

Druhý set začal 29-ročný Čilič v oveľa svižnejšom tempe, kedy sa mu konenče podarilo prelomiť servis súpera a nakoniec ho aj dokázal získať v tajbrejku pomerom 6:7. Diváci sa už pomaly začínali tešiť na klasickú finálovú drámu, avšak proti bol švajčiarský matador, ktorý od začiatku tretieho setu diktoval rytmus hry a 198 centimetrov vysokého bombardéra nepustil, až na pár výnimiek, k ničomu. Napokon ho s ľahkosťou a eleganciou sebe vlastnou ovládol 6:3 a pomalým tempom kráčal za vysnívaným šiestym pohárom z arény Roda Lavera v Melbourne. 

Štvrtý set opäť odštartoval Roger fantasticky a prakticky ihneď zobral Marinovi podanie. Chorvát avšak preukázal odhodlanosť uspieť a bojovnosť, ktorá mu priniesla zatiaľ jediný Grandslam z US Open 2014. V šiestej hre sa mu podarilo prekvapivo dostať do zápasu a zobral si svoj servis naspäť, aby ho následne potvrdil. Ďalší gem priniesol azda najlepšie výmeny a po treťom brejkbale sa Čilič mohol tešiť z úspešného otočenia vývoja dôležitého setu. Deviatu hru pri vlastnom podaní si s prehľadom postrážil a vyrovnal zápas, pričom set skončil pomerne jasným pomerom 3:6. 

Rozhodnúť austrálske finále tak musel až hráčmi neobľúbený piaty set, v ktorom neexistuje možnosť tajbrejku. Čilič sa hneď v prvej hre opäť dostal ku dvom brejkbalom, avšak skúsený 30-násobný účastník grandslamových finále dokázal odolať. Odpoveď Švajčiara na seba nenechala dlho čakať a hneď pri prvej možnosti zobral sympatickému protihráčovi podanie, pričom diváci začínali šalieť. Zápas loptičku od loptičky gradoval.

Obaja tenisti si následne s obrovským prehľadom uhrali vlastné servisy a hviezdny Roger Federer bol čoraz bližšie 20. grandslamového titulu. V šiestom geme prichádza definitívne rozuzlenie, keď čoskoro 37-ročný kráľ opäť prebíja servis  Marina Čiliča a podáva na víťaztvo. To si samozrejme tvár značiek Nike a Wilson už nenecháva uniknúť a čistou hrou si zaručuje tenisovú nesmrteľnosť a taktiež prémiu v podobe štyroch miliónov austrálskych dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia