Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2017, 10:36
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

The Last Jedi nie je zlým filmom, ale pomerne neuspokojivým pokračovaním Star Wars série. Duch ságy sa skrátka pomaly no isto vytráca

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Napriek našej prevažne pozitívnej recenzii sa v redakcii našli aj viaceré negatívne ohlasy. Čo všetko nám na nových Hviezdnych vojnách prekážalo?

Pokiaľ patríte medzi divákov, ktorým sa epizóda VIII páčila, bez akýchkoľvek výhrad vaše pocity chápeme. Najnovší diel Star Wars je remeselne dobre natočeným veľkofilmom a zo svojich výsostných pozitív (vizuálna stránka, tempo, Driverove kreácie a podobne) ťaží od úvodnej sekvencie až po záverečné titulky. Ale.. vždy tam je nejaké ale. Pri The Force Awakens fanúšikovia tvorcom vyčítali najmä to, že vo filme videli obrovskú podobnosť s epizódou IV a teda Abramsa obvinili z obyčajného kopírovania.

Pravdou ale je, že Star Wars VII mal oproti The Last Jedi obrovskú výhodu. Po dlhých rokoch sme konečne dostali celovečernú snímku z prostredia Hviezdnych vojen a celkový efekt a dopad na divákov bol preto viac než ohromujúci. Iste, stále sa dalo na film pozerať bez ružových okuliarov a pozorovať mnohé význačné chyby, ale sila všadeprítomnej nostalgie bola jednoducho neuveriteľná. Osmička však túto výhodu nemá.

The Last Jedi nie je zlým filmom, ale pomerne neuspokojivým pokračovaním Star Wars série. Duch ságy sa skrátka pomaly no isto vytráca
Zdroj: Disney

Hneď na začiatku preto možno až príliš do očí bije ten zbytočne silený humor, snažiaci sa zo serióznych situácií a serióznych postáv urobiť jednoducho srandu. Disney si azda myslelo, že tým ságe dodá akéhosi moderného ducha, no častokrát tým jednoducho zabíja dobre budované napätie. Čo sa jednotlivých postáv týka, ich vývoj od siedmej časti prebehol skôr off-screen (mimo obrazovky, mimo náš dohľad), ale zároveň sa ani príliš ďaleko neposunuli, iba sa ich charakterový črty viac zvýraznili.

Poe je stále drzý (tak ako v predošlej časti vtipkoval pred Kylom, teraz sa to snaží natrieť generálovi Huxovi) a prudko konajúci Finn sa naďalej snaží urobiť všetko pre záchranu Rey (aj keď zjavne potrebuje skôr záchranu on), Kylo je rozpoltený viac než kedykoľvek predtým a kontrast medzi ním a Rey sa ešte viac zväčšuje. No a tejto dvojici by sme sa mali poďakovať, pretože práve oni celý dej posúvajú dopredu. Inak by sa nám v osmičke dostalo iba neúspešného utekania rebelov pred flotilou generála Huxa a Finnov zbytočný "výlet" s ešte zbytočnejšou.. akože sa to vlastne volala? Aha, Rose. Veru, touto nevýraznou dejovou linkou si u nás tvorcovia príliš nešplhli. A keď už sme sa dostali k očakávanému súboju proti Phasme, skončil skôr než mohol vôbec začať.

The Last Jedi nie je zlým filmom, ale pomerne neuspokojivým pokračovaním Star Wars série. Duch ságy sa skrátka pomaly no isto vytráca
Zdroj: Disney

A čo Luke a Rey? No, to je skutočne téma za všetky drobné. Čítali sme vaše názory a taktiež názory celosvetovej verejnosti a dobre vieme, aké rôzne a mimoriadne rozporuplné reakcie Lukeova postava vyvolala. Niektorí na danú situáciu pozerajú s tým, že Luke sa pochopiteľne za dlhé roky zmenil a jeho úskočné, miestami priam až zbabelecké chovanie je vo filme dostatočne odôvodnené (Kylov prechod k temnote a vyvraždenie zvyšných Jediov), no nájdu sa aj tí, ktorým jeho (ne)konanie maximálne prekáža, pretože takto by sa podľa nich odvážny a vždy hrdinsky naladený Luke Skywalker predsa nezachoval.

A pokiaľ pri oponovaní tvrdíte, že predsa aj Yoda odišiel do exilu a s Lukeovým tréningom váhal, pripomíname vám, že Yodov dôvod na netrénovanie Lukea bola jeho nezodpovedná mladícka povaha (na čo mu Obi-Wan pripomenul, že on bol v mladosti rovnaký). Skywalkerovo rozhodnutie je však úplne odlišného charakteru. Navyše Yoda pred Lukeom neutekal po celej planéte ako splašená myš a netvrdil, že Jediovia by mali vymrieť a že neexistuje žiadna šanca na víťazstvo.

Viac-menej tým chcem povedať iba toľko, že napriek dôvodom uvedeným vo filme je Lukeovo správanie na hranici znesiteľnosti a skutočne sa nemôžete čudovať, že niektorí fanúšikovia (Marka Hamilla nevynímajúc) boli z toho výsostne sklamaní. Jeho sestra Leia si v snímke bohužiaľ tiež zažila slušné faux pas. Áno, určite mohla mať prepojenie na Silu (tak ako každá iná živá bytosť) a nie je vylúčené, že ju Luke kedysi trénoval (tak ako sa to spomína v komiksoch, z ktorých Disney ale ani nečerpá), no len veľmi ťažko odhadnúť, prečo filmári poukázali na Leino prepojenie so Silou takýmto extrémistickým a ťažko uveriteľným spôsobom, ktorý navyše žiadna z prítomných postáv ani nijak neriešila. Nespýtali by ste sa na ich mieste vašej vrchnej veliteľky, ako je možné, že sa dokázala prakticky bez ujmy dostať z atmosféry naspäť do lode? Zdá sa to byť vcelku pravdepodobné.

The Last Jedi nie je zlým filmom, ale pomerne neuspokojivým pokračovaním Star Wars série. Duch ságy sa skrátka pomaly no isto vytráca
Zdroj: Disney

Pokiaľ sa presunieme k bojovým sekvenciám so svetelnými mečmi, treba povedať, že obrana proti Snokeovej stráži bola natočená skutočne na jednotku, no o to viac nás mrzí, že ide prakticky o jediný súboj so sveteľnými mečmi počas celých 150 minút. V Rogue One sme túto absenciu chápali, pretože vo filme nikto okrem Vadera svetelný meč nevlastnil, ale v rámci The Last Jedi hádam každý z nás potajomky dúfal, že sa dočkáme epického súboja, v ktorom hlavnú rolu bude mať práve legendárny Jedi Luke Skywalker.

Iste, Luke sa na záver zmobilizoval iba prostredníctvom duchovej formy, takže sa jeho a Kylov meč nemohli reálne spojiť, ale pokiaľ Disney borí hranice Sily (Leia lietajúca vesmírom), prečo nedopriať fanúšikom aj takúto poriadnu akciu? Škoda. Napriek tomu ale The Last Jedi nebol žiadnym hrôzostrašným prepadákom. Duch ságy sa však vďaka Disney vytráca čoraz viac. Ako dopadne nová trilógia? Nevieme. No na druhej strane by sme možno mali ideu, ktorou si štúdio môže napraviť svoje renomé. Dajte nám overené príbehy, plné lákavej histórie a nezabudnuteľných Jediov a Sithov. Materiálu na spracovanie máte skutočne obrovské kvantum, tak prečo nesiahnuť práve po niečom podobnom?

Domov
Zdieľať
Diskusia